„Европа в капки поезия” представя Кипър | Еleni Foureira – Fuego

„Европа в капки поезия” представя Кипър | Еleni Foureira - Fuego
Кипър, островът на Афродита

Смята се, че богинята на любовта е родена именно на острова.

Да, много вероятно е да се влюбиш там, докато се наслаждаваш на лятото и морето. А ние определено се влюбихме в песента „Fuego” на богинята на музиката в Кипър, Еleni Foureira, която е и част от проекта „Европа в капки поезия”.

Еleni Foureira е гръцка певица и танцьорка

Тя започва да се занимава с музика в ранна детска възраст. По-късно започва да свири на китара и участва в театрални пиеси в продължение на три години.

Еleni Foureira е гръцка певица и танцьорка

Певицата започва музикалната си кариера като член на групата „Mystique”. През 2007 г. момичешката банда издава дебютния си сингъл „Se alli selida“. Група „Mystique” постига огромен успех със сингъла „Min kaneis pos de thymasai“, в който има участие и гръцката хип-хоп група „NEVMA”. През 2009 г. „Mystique” се разпада и Еleni Foureira продължава да работи като солов изпълнител, което ѝ носи успех след успех.

Еleni има 5 албума и няколко роли в киното зад гърба си

През февруари 2018 г. Foureira представи Кипър в Международния конкурс за песен „Евровизия 2018” именно с песента „Fuego”. Парчето е написано от гръцко-шведския автор Алекс Папаконстантину като успява да се класира чак до финала. Там тя завършва като подгласничка на победителката Нета от Израел. Това е най-доброто класиране на Кипър на Евровизия в историята.

Музиката от острова не е много известна у нас, но ние ви гарантираме, че песента на „Fuego” ще повдигне настроението в есенния ден.

Знаете ли, че…
  1. Погледнат от птичи поглед формата на Кипър наподобява лула.
  2. Кипър е разделен на две части. Северните територии са известни като Турска Република Северен Кипър и са под влиянието на турците. Южната част на острова се нарича Независима Република Кипър или “гръцки Кипър” и е част от Европейския съюз.
  3. На острова има някои кафенета, които са само за мъже. До голяма степен Кипър и до днес е подвластен на патриархата. В това доминирано от мъжете общество равенството между половете е все още нещо много далечно.
  4. Въпреки че Кипър е островна държава, кипърците не обичат риболова и не ловят риба.
  5. Подгответе си точни пари, защото таксиметровите шофьори на острова не връщат ресто. Съветваме ви първо да уточните цената, за да не останете изненадани накрая.
  6. Кипър е единствената държава, която е домакин на английска кралска сватба. На 12 май 1191 г. крал Ричард и кралица Йоана са сключили брак на острова.
  7. В Кипър има дърво, което изпълнява желанията. То се намира на входа на християнските катакомби в Пафос. Хората вярват, че когато завържат на дървото кърпичка или панделка, която им е принадлежала, ще им се сбъдне едно желание.
  8. Кипърският муфон е рядка порода овце, която може да се наблюдава единствено на острова.
  9. Дъждовните дни на острова са около 40 на година.
  10. Зенобито (The Zenobia Shipwreck), фериботът, потънал през 1980 г., е една от най-известните атракции за гмуркане в света.

 

„Европа в капки поезия“ е част от програмата “Пловдив – Европейска столица на културата 2019”

 
Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Vivacom, Bulsatcom, TiVi.BG, Neterra TV, СКАТ и bgtime.tv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *