АРЕТА ФРАНКЛИН – ЦАРСТВО Ѝ НЕБЕСНО!

Кралицата на соул музиката ни напусна на 76 години

ARETHA FRANKLIN - ЦАРСТВО Ѝ НЕБЕСНО! MMTV Online

Арета Луис Франклин е родена на 25 март 1942г. в американския град Мемфис, щата Тенеси в семейството на пастор C.L.Franklin, познат като ‘’Million Dollar Voice’’

Явно Арета наследява от него необикновената си музикална дарба, което обаче не ѝ пречи да отклони желанието му да ѝ преподава пиано. Вместо това, младата бунтарка сама се научава да свири на инструмента докато слуша плочите на Eddie Heywood. Госпъл музиката играе важна роля в детството на Арета Франклин и именно от изпълнителите на госпъл музика тя получава вокалните си уроци. За оформянето на стила си тя черпи вдъхновение от Clara Ward, Marion Williams, Frances Sreadman, Mahalia Jackson и Ward Sisters.

aretha franklin in studio with a microphone

Бурният ѝ личен живот е белязан с четири сина от четири различни бащи

Първото си дете Арета ражда, когато е едва на 12 години от свой съученик. Семейството ѝ я подкрепя през годините и помага за отглеждането на децата ѝ. Резултатите са налице. През 1972 г. третият ѝ албум ’’Amazing Grace’’ става двойно платинен и само в Америка продава над 2 милиона копия

Освен изключителна певица Арета Франклин се оказва и добра актриса, като доказателство е комедията от 1980 г. ‘’Blues Brothers’’, в която тя играе сервитьорка. Дуетът ѝ с Ани Ленъкс ‘’Sisters Are Doin’ it For Themselves’’ достига до топ 20 в класациите и през годините  е използвана в много филми. Най-продаваният ѝ сингъл в Америка, който достига до номер 1 и в класацията на Обединеното Кралство, е дуетът ѝ с Джордж Майкъл от 1987 г. ‘’I Knew You Were Waiting (For Me)’’. Една от най-разпознаваемите и популярни песни на соул дивата е песента ‘’Respect’’, която звучи дори и в  ‘’Bridget Jones Diary’’.

aretha franklin with george michael
Aretha Franklin joins George Michael during his Faith World Tour, Photo: Rob Kozloff

Aretha Franklin е първата певица, която е въведена в Rock and Roll Hall of Fame

Това става от самия Кийт Ричардс от ‘’The Rolling Stones’’, а годината е 1987. Нека си припомним и кои са едни от най-известните ѝ хитове – Chain of Fools, Spanish Harlem, Until You Come Back To Me, Baby I Love You, Day Dreaming, You Make Me Feel Like (A Natural Woman) и версията ѝ на ‘’Bridge Over Troubled Water’’.

Кралицата на соул музиката е носител на многобройни награди през дългата си и много успешна кариера, включително 18 награди Грами. Издала е 42 студийни албума и е една от най-продаваните изпълнителки в историята на музиката за всички времена.

Тази година, след допитване на агенция YouGov, е избрана за най-популярната певица на Америка.

Небесните ангели са щастливци, имат пореден изключителен глас който да ги радва. За нас остава музиката, кадифеният глас и емоциите, предадени в хилядите записи и плочи.

Благодарим за шанса да те слушаме и поклон, лети към светлината. Ние да му мислим.

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Bulsatcom Fusion, TiVi.BG и Neterra TV.