Вечните филмови монолози | Част 2

Вечните филмови монолози | Част 2

В днешно време филмите станаха толкова много, че голяма част от тях се повтарят, което ни отегчава. Но има и такива, които те карат да настръхнеш, да се просълзиш, да се вдъхновиш.

Представям ви няколко филма, които ще останат вечни. Не само заради добрия сюжет и подбора на актьори. Тези филми имат нещо повече – незабравими речи, които променят светогледа ни.

Уилям Уолъс (Мел Гибсън) в „Смело сърце”

Не са чак толкова много монолозите, които могат да ви накарат да мечтаете за славна смърт в средновековна битка. Но „Смело сърце” предлага изобилие от войнствена мотивация и настръхваща реторика.

В ролята на шотландския майстор на меча Уилям Уолъс, Мел Гибсън (който е и режисьор на филм) прави една от най-запомнящите се филмови речи за цената на свободата. След като гледате тази сцена ще ви се иска да посечете всяка имперска отрепка с огромен шотландски меч.

Хенри V (Кенет Брана) в „Хенри V”

Уилям Шекспир е по-добър автор от всеки холивудски сценарист и текстът му за мотивационната реч на Хенри V пред войниците е мечтано кинематографично злато. Въпросът е да се намери достатъчно качествен изпълнител, който да я достави подобаващо.

Великият Лорънс Оливие е легендарен Шекспиров актьор, но най-епична, речта изглежда във филма на Кенет Брана „Хенри V“. В ролята на монарха е самият Кенет Брана – изключителен шекспиров познавач и титаничен оратор.

Тайлър Дърдън (Брад Пит) в „Боен клуб”

В ключов момент от модерния шедьовър на Финчър, персонажът на Пит избухва с бунтарска реч срещу кастрираното от рекламната индустрия поколение на мъже-консуматори, които са нямали своята голяма война или голяма депресия.

Роби на социалния натиск, работещи професии, които мразят, за да купуват неща, от които нямат нужда. Без място в историята и без смисъл. Отгледани от телевизията, всички те живеят с идеята, че един ден ще се превърнат в милионери, филмови богове и рок звезди. Но Дърдън им съобщава, че това няма да стане.

Крал Теоден (Бърнард Хил) във „Властелинът на пръстените: Завръщането на краля”

Преди да поведе воините си в смазващо епична битка с пълчища орки, гоблини и други изчадия от Мордор, владетелят на Рохан крал Теоден ги вкарва в боен режим с парче първокачествен словесен адреналин.

Той препуска на коня си с изваден меч и поетизира смъртта и насилието в могъща вокална вакханалия. Музикалният съпровод на титана Хауърд Шор допринася за епичния ефект на речта.

Бърдмен (Майкъл Кийтън) в „Бърдмен”

Застаряващата холивудска звезда Риган Томпсън (Майкъл Кийтън) получава свръхдоза тестостеронова мотивация от своето алтер-его и измислен филмов образ, донесъл му слава преди години – Бърдмен.

Маскираният супер герой буквално долита на Бродуей, където Томпсън се опитва да направи сериозна постановка, за да се докаже като артист и му обяснява, че арт глупостите не значат нищо пред наситените с експлозии блокбъстъри от славното минало.

Вижте Част 1

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Vivacom, Bulsatcom, TiVi.BG, Neterra TV, СКАТ и bgtime.tv

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *