Днес светът е Евровизия

Евровизия 2018

Лисабон… Португалия…  Тази вечер завесите ще се вдигнат за пореден път на Големия финал на конкурса за песен – Евровизия

Най-популярният международен песенен форум се организира от EBU (European Broadcast Union – съюзът на обществените радио и телевизионни оператори, като първия конкурс е организиран на 24 май 1956 г.

Сцената в Altice Arena, Лисабон e построена специално за Eurovision 2018

А за какво става въпрос?

СТРАНА ДОМАКИН

Всяка година повече от 40 държави избират чрез национален конкурс, участника, който ще ги представя на Eurovision Song Contest. Страната-домакин е страната-победител от предходната година.
Португалия печели конкурса през 2017 г. в Киев, Украйна с баладата на Салвадор Собрал (Salvador Sobral) – Amar Pelos Dois. Това е първата победа на страната, откакто се включва в конкурса през далечната 1964 г.

Въпреки сърдечната трансплантация през декември, 28 годишният Собрал се очаква да се появи на финала в дует с легендарния бразилски музикант Caetano Veloso.

Caetano Veloso, salvador,sobral
ВОДЕЩИ

На миналогодишното издание на Евровизия в Киев бяха избрани трима мъже за водещи.

Отговорът на организаторите от Лисабон: Четири жени !!!

Чаровниците са Даниела Руа, Филомена Каутела, Силвия Алберто и Катарина Фуртадо.
Даниела Руа е израснала в Португалия и е звездата от хитовия телевизионен сериал NCIS: Los Angeles, а Филомена, Силвия и Катарина са известни ТВ личности.

hosts, eurovision 2018, Daniela Ruah
Daniela Ruah, Catarina Furtado, Sílvia Alberto & Filomena Cautela

ФАВОРИТИ

Шест държави автоматично се класират за Големия финал – страните основателки на конкурса: Франция, Германия, Италия, Испания и Великобритания, както и страната домакин.

След двата полу-финала тази седмица се очертаха няколко тенденции:
Любимците на букмейкърите тази година са: Netta Barzilai от Израел с нейната игрива песен ‘Toy’, кипърската певица Eleni Foureira с огненото си изпълнение на ‘Fuego’ и френската Madame Monsieur с политически подплътената ‘Mercy’. След втория полуфинал представителя на Ирландия, страната седемкратен победител в конкурса, Райън О’Шонеси (Ryan O’Shaughnessy) отскочи с цели 16 позиции и достигна трета позиция в предварителната класация.

equinox, bones, bulgaria, eurovision 2018

BULGARIA #BUL – Нашите представители Equinox не са от любимците на букмейкърите, но пък фигурират на челни позиции в класациите на феновете.

Щастливата ръка на Жана при теглене на жребия за участие ни изпрати във втората част на финала, където имаме повече шансове за високо класиране. Equinox ще се появят 18-ти на сцената.

– break position
17. Finland
18. Bulgaria
19. Moldova
20. Sweden
Евро-влогърите от Wiwibloggs споделят, че въпреки слабите ни шансове да спечелим тази вечер според букмейкърите, от България винаги могат да се очакват изненади 🙂

КАК СЕ ПЕЧЕЛИ ЕВРОВИЗИЯ?

След предтсвянето на всеки един от участниците, започва и трескавото гласуване. Оценяването на изпълнителите е с точкова система, комбинация между гласовете на жури и зрители. Тези гласове се комбинират, за да дадат на всяка страна общ резултат (от 0 до 12 точки).

Желанието на всяка една от държавите е да чуе магическите думи: ‘douze points’ – 12 точки, а кошмарът е когато чуе: ‘nul points’ – 0 точки.

Нито една от състезаващите се държави не може да гласува за своя представител. По традиция обявяването на резултатите се извършва на английски или френски език.

Победителят трябва да бъде обявен преди полунощ.

И така нека да завършим с мощна подкрепа за нашите представители Equinox и песента ‘Bones‘.

Até mais tarde‘ и приятно гледане… #AllAboard !!!

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук станица. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Bulsatcom Fusion, TiVi.BG и Neterra TV.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *