Д-р Георги Атанасов, уролог: При болни бъбреци по-малко сол, повече вода

Д-р Георги Атанасов: При болни бъбреци - по-малко сол, повече вода
Д-р Георги Атанасов, уролог: При начална бъбречна недостатъчност е необходимо да се ограничи соленото и да се приемат повече течности

Д-р Георги Стоянов Атанасов е уролог, началник на Отделение по урология в МБАЛ “Д-р Тота Венкова” АД, гр. Габрово. В това интервю той ще разкаже за особеностите на хранителния режим при бъбречни заболявания.

Какви са особеностите на диетичния режим за страдащите от бъбречни заболявания?

При пациенти с анамнеза за БКБ диетата включва – на първо място прием на вода над 2-3 л. за 24 часа, желателно е от време на време да се използват алкални минерални води. Пациентите с оксалатна литиаза трябва да намалят приема на мляко и млечни продукти, готварска сол, газирани напитки, енергийни напитки, пържено кашу, патладжани, спанак. При пациенти с уратна литиаза се намалява приема на мазни храни и животински белтък. Трябва да се алкализира урината.

Здравословно за бъбреците е разнообразното и балансирано хранене. Всички храни са разрешени, но без да се прекалява. При начална бъбречна недостатъчност е важно да се ограничи соленото и да се приемат повече течности.

Как влияе наднорменото тегло на бъбречните усложнения?

Наднорменото тегло е доказан рисков фактор за много болести, включително и за бъбречно – каменната болест. Намаляването на теглото намалява риска от декомпенсиране и на някои болести, които могат значително да увредят бъбречната функция като: хипертония, диабет, подагра, хормонални нарушения.

Доколко важно е да се съблюдават определени часове за хранене?

По принцип, времето за хранене няма отношение към бъбречната функция. “Правилното” хранене е следване на режим, адекватен на физическата и умствна натовареност на човека и неговата възраст и придружаващи заболявания.

Кои са по-добрите храни за бъбречно – болните?

Качеството на храната е свързано със здравето на целия организъм, в това число и на бъбреците. Качествената храна е прясната. Суровите храни са по-здравословни от термично обработените.

Вегетарианци срещу Месоядци – какво е мнението ви?

Отговор на този въпрос дава диетологията. Няма еднозначен отговор. Трябва да се има предвид, че всичко е индивидуално – т.е. съобразено с възраст, пол, активност, придружаващи заболявания, наднормено тегло и т.н.

В заключение хората не трябва да пренебрегват грижата за своите бъбреци, защото състоянието на тези органи е пряко свързано със здравето на човека. Нарушената дейност на бъбреците е лечима, при навременно диагностициране и правилно и адекватно лечение. За да се избегнат сериозните усложнения и съпътстващите заболявания, трябва да се работи в посока на профилактиката – профилактичните прегледи  и изследвания, да се обръща внимание при оплакванията свързани с нормалното функциониране на бъбреците.

Включете се в кампанията: https://campaigns.framar.bg/bubrecite_niamat_vakancia

Кампанията във Фейсбук: https://www.facebook.com/groups/bubrecite.niamat.vakancia

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Vivacom, Bulsatcom, TiVi.BG, Neterra TV, СКАТ и bgtime.tv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *