Язовир Крапец – съкровище пред очите ни!

Язовир Крапец – съкровище пред очите ни!

Красиво, спокойно и вкусно – така бихме определили накратко прекараните няколко часа в Къмпинг-Бар Крапец край едноименния язовир.

Лесно ще го откриете, разположен удобно в централна България, между Плевен, Габрово и Велико Търново, на 20 км от гр. Ловеч и само на 300 метра от главния път София – Варна.

Прекрасна природа, добре поддържана и чиста вода, релаксираща атмосфера. Звучи супер, но колко ли труд и всеотдайност стоят зад красивото като пощенска картичка място?

Язовир Крапец – съкровище пред очите ни

Стопанините на комплекса сем. Димитрови, ни посрещат усмихнати и с типичното българско гостоприемство. Младата жена уверено ни води към лодката, за да ни покаже едно от основните им занимания – отглеждането на риба. Комплекс ‘’Крапец’’ е семеен бизнес и работата започва от ранни зори. Ангажирали са се от 2017 г. с поддръжката, почистването, облагородяването и зарибяването на язовира и околностите му. Важна подробност е, че на дъното му няма тиня, а водата е богата на кислород и е с много ниска киселинност. Не е случайно, че той е сред Топ 5 на най-чистите язовири в България. Популярен е и с факта, че може да си купите прясна риба за вкъщи или за магазина ви.

Риболовът е със свободен достъп и ако имате късмета да се радвате на богат улов, то от комплекс ‘’Крапец’’ могат да откупят от вас излишното количество. През декември на особена почит е шаранът и сме любопитни да видим къде и как се отглежда вкусотията, с която ни почерпи гостоприемното семейство Димитрови. Въпреки напредналата си бременност, Христина смело скача в лодката. Дори пронизващия вятър и студеното време не я спират да ни покаже как са организирали садковото си стопанство. Сигурно сте виждали тези съоръжения от плаващи мрежени клетки, които се наричат садки, монтирани във водата в потонни линии. Любуваме се на красивите гледки, откриващи се пред нас докато пътуваме с лодката и ето ни пред дома на шараните. Показват ни качествената храна, с която ги хранят, а ние се опитваме да видим рибите, за които се грижат с внимание и отговорност.

Отново на брега, сме поканени от гостоприемните домакини да опитаме от мезетата, домашната ароматна кайсиева ракия и току-що уловен и приготвен пържен шаран. Да ви призная най-вкусният, който съм хапвала. Няма мирис, а месото е нежно и се топи в устата. А аз съм доста придирчива, така че отличен от мен и екипа на ‘’Гозбата на България’’.

Язовир Крапец – съкровище пред очите ни
Христина ни посрешна подобаващо

Преди да си тръгнем, Христина ни показа вилите, обзаведени в скандинавски стил на брега на язовир ‘’Крапец’’, каквито не сме виждали на друго място. В съседство се довършва и ремонта на съществуващата преди това почивна станция, сега комплекс от апартаменти.

Стопаните му обичат родината си и не жалят сили и средства да направят това райско кътче  място за качествена храна, почивка, а по празници и за незабравими партита и през зимата. Дойде му времето и на нашите въпроси, защото кой по-добре от Христина може да разкаже за комплекс ‘’Крапец’’!

Гозбата на България: Защо решихте да се посветите точно на това място?

Христина: Никога не сме знаели,че това място съществува, беше някаква невероятна случайност !  Бе недокоснато от човека, цареше спокойствие и чистота, сгушено в прегръдките на Стара Планина за това го нарекохме „Раят на сем. Димитрови”

язовир крапец - раят на сем димитрови
“Раят на сем. Димитрови”

Късметлии сме, защото отговаря на всякакъв вид критерии,за отглеждане на различни видове риба и растителни култури. Това ни стимулира да правим затворен кръг като всичко засяваме и отглеждаме ние.

Гозбата на България: Как протича един работен ден край язовир Крапец?

Христина: Предвид, че човек тук не е стъпвал и нямаше създадени условия за живот, докато го направим, облагородим и обновим се изискваше 24 часов работен ден, и без отдадеността на: (ще ги нарека по прякори,а те ще се разпознаят – Железният Пресли и вярното Куче, които издържаха в дългите трудни, кални и студени години както и на малко по-късен етап получихме и голямата подкрепа от семейството мама,тате и кака с много труд, знание и незнание опити и постоянство, създадохме перфектните условия за живот. На които хора и семейство сме безкрайно благодарни!

Бяхме много хора, които не издържаха на натоварването по различни причини – едни комерсиални,други житейски и битово. А сега за всичко това се изисква поддръжка и внимание. Трудно е, защото тук се борим и с природата, която ни излага всеки ден на нови и нови предизвикателства, с които до момента сме се справили, с някой по-леко с други ни отне повече време и средства.

Гозбата на България: Скоро се очаква ново попълнение в семейството, но ритъмът на работа не намалява. Какво ви държи във форма?

Христина: Да, наравно със всичко това успяхме да създадем вече едно попълнение и сме в очакване на още едно. Все пак тук е семеен бизнес и се изискват повече кадри и мъжка сила.
Отглеждането на дечица тук въпрки предизвикателството и лекия страх заради това че сме отдалечени от град и всякакъв вид магазини дори и хранителни, се оказа и много лесно. Фактори за това е най-вече чистият въздух, като съдим по това, че ни посещават много хора и сме в постоянен контакт с тях, а в тези времена в момента, знаете за какво говорим, но Слава на Бога, до сега не сме преминали през сериозни боледувания! – даже бих казала, че сме се калили достатъчно добре.
Държи ни във форма това, че вложеният труд във всичко, това да си на разположение 24/7, да се трудиш неуморно, се забелязва, ефектът е на лице и се отблагодарява по всякакъв начин!

Гозбата на България: Кои са основните качества, на които искате да научите децата си?

Христина: На труд, постоянство, интелект.

Гозбата на България: Кое е вашето любимо местенце в комплекс ”Крапец”?

Христина: Любимо ни е всяко едно местеце / кътче в което сме си вложили сърцата, но най-любимо ни е да си изпием кафето на брега заедно с изгряващото слънце, най-голямата красота на деня.

Гозбата на България: Защо хората трябва да посетят комплекса?

Христина: На този въпрос, най-добре могат да отговорят хората, които вече са го направили и са повторили. Ние можем да кажем най-вече заради естествената красота на природата, чистотата, спокойствието и чистият въздух.

Гозбата на България: Какво бихте пожелали на нашите зрители и читатели за новата 2022 г.?

Христина: Здраве, късмет, спокойствие и истински приятели.

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате в социалните мрежи: FacebookInstagramTik Tok и Twitter. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни OnDemand на нашият сайт MM Player или в канала ни в YouTube.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *