Какво е „body neutrality”?

Какво е „body neutrality”? | MMTV

Казвайте: „Обичам начина, по който се чувствам и на кого му пука как изглеждам?!”

Напоследък все повече чуваме в разговорите си израза „body neutrality”, но знаем ли всъщност какво точно означава. Не, това не е „body positivity”, това вече е стара новина.

Психолози, терапевти и хора, които работят с хранителни разстройства, обясняват, че „body neutrality” означава просто да бъдем, без да съдим и даваме оценка. Според съвременната психология, да повтаряме нещо, в което не сме напълно убедени, например “Обичам тялото си!“, може да породи дори още повече тревожност.

Според съвременната психология, да повтаряме нещо, в което не сме напълно убедени, например "Обичам тялото си!", може да породи дори още повече тревожност.

„Body neutrality” е движение, което съществува в публичните възприятия едва от 5 години. Според специалисти в областта на психичното здраве е дори по-ефективно от досегашното „body positivity”

Движението ни учи, че не е нужно нито да мразим, нито да обичаме телата си, а просто да сме благодарни за това, което те правят за нас. Това прави възможно да се грижим за тях, без да очакваме никакъв друг резултат, освен този да се чувстваме щастливи.

Понятието насърчава жените да „празнуват” телата си, като това съобщение бе интерпретирано по различни начини. Някои смятат, че носенето на скъпи дрехи на принципа „ако имаш, парадирай с това” е неправилно. Други пък не приемат движението като приобщаващо за хората, които нямат красиви тела.

Body neutrality” се свързва с името на Ан Поариер, която през 2015 г. започва да води семинари в различни wellness курорти и центрове. Но това не е само за отбрани жени, които посещават курсове в спа курорти.

„Body neutrality” се свързва с името на Ан Поариер, която през 2015 г. започва да води семинари в различни wellness курорти и центрове. Но това не е само за отбрани жени, които посещават курсове в спа курорти.

Това не е сбор от правила, а вътрешна нагласа. „Body neutrality” възприема тялото като вид “превозно средство”

Фокусира се върху това какво то може да прави, отколкото върху начина, по който изглежда. Доказано е, че вманиаченото вглеждане в огледалото ни прави нещастни. Ежедневно търсим онези черти, които обичаме и пренебрегваме тези, които не харесваме. Възприемането на неутралната нагласа е първата стъпка към това да се чувстваме добре в кожата си.

Пътувайте, опитвайте нови храни, танцувайте, карайте колело или ски, прочетете книга, смейте се, вървете по улицата със самочувствие.

Пътувайте, опитвайте нови храни, танцувайте, карайте колело или ски, прочетете книга, смейте се, вървете по улицата със самочувствие.

Не смятате ли, че женските тела не трябва изобщо да се коментират и да им бъде давана каквато и да била оценка?! Не казвайте: „Обичам как изглеждам, независимо какво мислите.“ Отворете бутилка вино и „празнувайте” телата си. Казвайте: „Обичам начина по който се чувствам и на кого му пука как изглеждам?“

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Vivacom, Bulsatcom, TiVi.BG, Neterra TV, СКАТ и bgtime.tv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *