Нефрологът д-р Нели Колева: Бъбречните заболявания “Идват по терлици”

Нефрологът д-р Нели Колева: Бъбречните заболявания "Идват по терлици"
За всяка тренировка, спортуващите във фитнеса трябва да си приготвят поне по литър вода, съветва специалистът

Д-р Нели Колева е нефролог – интернист. Завършва медицина в Медицински Университет Варна през 1991 г. Придобива специалност по Вътрешни болести през 1999 г. и втора специалност по Нефрология през 2004 г. Започва работа в Спешен сектор и Вътрешно отделение в РБ, гр. Балчик. В продължение на 15 години работи в отделението по диализа на Националната Кардиологична болница. През март 2009 г. започва работа в Диализно отделение на МБАЛ “Токуда Болница София”. От 2017 г. е част от екипа на Клиниката по нефрология на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Преминала е квалификационни курсове по ехография, актуални проблеми и нови подходи в лечението на пациентите с хронична бъбречна недостатъчност. Участвала е в множество научни форуми у нас и в чужбина.

Д-р Колева, как  да разберем, че имаме проблем с бъбреците? Какви са най-честите симптоми?

Симптомите на бъбречните заболявания са разнообразни. Хората знаят, че когато имат болка в поясната област, парене и  дискомфорт при уриниране,  с промяна на цвета на урината, тогава става въпрос за възпаление или камъни в бъбреците. Голяма част от бъбречните заболявания се развиват скрито, без клинична изява и ние специалистите,  често казваме, че „идват по терлици„. Симптомите и оплакванията  се изявяват в последните стадии, когато заболяването вече е напреднало. Изключително важно е хората да обърнат внимание на повишеното кръвно налягане, на появилите се отоци по долните крайници  или клепачите, наличието на кръв в урината без болка спонтанно. При тези случаи  е необходимо да се консултират със специалист –  нефролог. Също така при пациентите  с дългогодишен  захарен диабет  е необходимо да се наблюдава бъбречната функция и да се направи неврологична консултация, защото в хода на заболяването се развива диабетната нефропатия.

Как пиенето на вода помага на бъбреците?

Водата е важна съставна част от човешкия организъм и изключително важна за поддържане на хомеостазата и алкално – киселинното равновесие в организма. Пиенето на вода алкализира урината и я превръща от нестабилен в стабилен разтвор, което предотвратява образуването и нарастването на камъните в бъбреците. Водата поддържа тонуса на клетките и нормалната им функция, затова в горещите дни и при голямо физическо натоварване, когато имаме интензивно изгаряне, трябва да се пият по – големи количества вода. Искам да обърна внимание  на спортуващите във фитнеса, че за всяка тренировка трябва да си приготвят поне по литър вода.

Какво се случва с бъбреците ни, когато прекаляваме с алкохола? Какво е точно понятието за “прекаляване”?

Трудно е да се определи понятие като „нормално“ и „прекаляване“. Още Авицена е казал, че „НЯМА ОТРОВИ , ИМА ДОЗИ”. Алкохолът има токсично действие най–вече  върху нервната система и клетките от мозъчната кора, които са изключително чувствителни. Действието му зависи от расата, пола, възрастта,  също от моментното състояние на организма, даже и от атмосферните условия и температурата. Например жените имат два пъти по-малко алкохолдехидрогеназа  (ензим, който разгражда алкохола) от мъжете. Алкохолът действа върху всички органи и системи, при разграждането му се получават кисели радикали, които са токсични, променя се алкално – киселинното равновесие в организма, действа диуретично, дехидратира организма. При  кръвоносните съдове първо причинява разширяване, а след това спазъм на кръвоносните съдове.  Важно е, когато се употребява концентрат, заедно с него да се пие много вода.

СЗО   определя дневните дози за алкохол: концентрат – за мъжете – 40 гр. на ден, а за жените – 30 гр. Респективно   това се равнява на 2 чаши вино за мъжете, една за жените или 3 чаши бира за мъжете, две за жените. Само да отбележа, че още в Древен Рим е било забранено на младите мъже до 30 – годишна възраст да пият алкохол, с цел да се раждат здрави деца и да се предотвратят репродуктивните проблеми.

Колко  време е нужно на отделителната система да изхвърли 200 грама „твърд алкохол“?

Ето сега, след всичко, което казахме, 200 грама твърд алкохол ни звучат като огромно количество отрова!! Има данни , че сто грама могат да се излъчват от организма и да има следи от тях до 14 дни.

Как влияе бирата на  бъбреците ни? А виното? Има ли безопасна доза?

Бирата е нискоалкохолно питие, със силно рехидриращо,  диуретично действие и предпочитано през лятото. Тя има благоприятно и полезно действие върху сърдечносъдовата система, черния дроб, бъбреците и мозъка. Това се дължи на съдържащия се в хмела растителен  флавоноид  ксантохумол, който притежава антиоксидантно действие и намалява действието на киселите радикали, които се отделят при възпаление, и при употребата на концентриран алкохол. Съдържанието на силиций  подобрява паметта и предпазва развитието на Алцхаймер и Паркинсон. Има проучвания, които доказват, че употребата на бира намалява с 41% образуването на камъни в отделителната система.  Всичко това се отнася за консумация на бира в умерени количества.

В бирата обаче се съдържа и голямо количество пурини и това може да доведе до повишаване на серумното ниво на пикочната киселина и даже да предизвика пристъпи на подагра. Понякога дори използваме този ефект на бирата, за да диференцираме дали ставната болка е причинена от подагра, или от нещо друго. Хората с това заболяване трябва да изключат бирата, защото високото ниво на пикочната киселина може да доведе и до увреждане на бъбреците.

Интересен е фактът, че ангиолозите и съдовите хирурзи предпочитат употребата на червено вино, което има благоприятно действие върху ендотела на съдовете, благодарение на богатото съдържание на антиоксиданта ресвератрол, който се отделя от гроздовите семки. И когато говорим за безопасност имаме предвид до 300 мл. червено вино, тоест 1-2 чаши.

Какви са най-честите бъбречни симптоми, които се проявяват, при  хора, прекаляващи с алкохола?

Бъбречните симптоми са влошаване на бъбречната функция – покачване стойностите на азотните тела – креатинина и пикочната киселина, нарушаване на алкално – киселинното равновесие, дехидратацията на организма. Някои хора добре познават сутрешната жажда след употреба на по-големи количества алкохол. Алкохолът намалява гломерулната филтрация, води до натрупването на кисели радикали, които променят киселинността на кръвта и  повишената склонност за образуване на тромби. Така  че, когато вече имаме  бъбречно увреждане, злоупотребата с алкохол повлиява прогресията и задълбочаването на болестта.

Какво ще препоръчате на пациенти с бъбречни заболявания, които прекаляват с алкохола?

Пациентите с бъбречни заболявания, трябва да са особено внимателни при употребата на алкохол и да спазват стриктно препоръчания  им режим от техния  специалист – нефролог. Няма как да препоръчаме някакво определено количество, по-скоро съветваме пациентите да ограничат максимално количеството на алкохола и то при определени случаи. Особено внимание обръщаме на хора с вече нарушена бъбречна функция. По-голяма част от тях имат артериална хипертония и повишен риск от сърдечно-съдов инцидент. Дори хора със здрави сърца може да са изпитали състоянието на така нареченото ,,празнично сърце“ след употреба на по-големи количества алкохол – сърцебиене, прескачане на сърцето, бодежи в сърдечната област и други. При пациенти с вече увредени бъбреци последиците могат да бъдат доста по-сериозни.

Включете се в кампанията: https://campaigns.framar.bg/bubrecite_niamat_vakancia

Кампанията във Фейсбук:  https://www.facebook.com/groups/bubrecite.niamat.vakancia

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Vivacom, Bulsatcom, TiVi.BG, Neterra TV, СКАТ и bgtime.tv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *