21 Юни – Международен ден на йога. Преживявай вълшебството всеки ден

21 Юни - Международен ден на йога. Преживявай вълшебството всеки ден.

Да релаксираш е понятие различно за всеки от нас. Прекарвайки време със семейството сред природата, споделяйки с приятели на чаша вино, удобно настанени пред компютъра или спортувайки. Всички ние търсим най-подходящия начин да се освободим от влиянието, мислите и стреса, свързани с ежедневните дейности или работата.

Какво всъщност е Йога?

Думата йога идва от санскрит. Същността ѝ цели обединението на тялото и ума. Това е физическа и духовна практика, водеща началото си от Индия отпреди около 6 000г. От древни времена е известно, че практикуването ѝ е един от най-мощните начини за освобождаване на напрежението. Чрез нея могат да се придобият и безброй техники за контрол на ума и тялото. Въплатила в себе си съотношението – действие-мисъл, хармонията между човек и природа или иначе казано – един цялостно изграден подход към здравето и благосъстоянието ни.

Позите в йога наричаме „асани” и не става въпрос изцяло за физически упражнения, а за това да открием единство и баланс в себе си и света. През вековете йога еволюира, ставайки малко по малко философия и предпочитан начин на живот.

Най-популярна сред стотиците йога разновидности е Хат(х)a йога, съчетала различни пози, медитация и дихателни техники.

Но в йога има за всекиго по нещо!

Искате да изразходите негативната енергия по динамичен начин – опитайте Vinyasa flow yoga или пък нашумялата напоследък Hot yoga! Една от най-задълбочените и изискващи пълно отдаване и осъзнато приемане практика е Ashtanga yoga. Колкото до любителите на „екстремните преживявания”, съветваме да опитат Въздушна – Aerial yoga. Плавни разтягания посредством хамак ще доставят емоция и здраве на практикуващия, които със сигурност ще иска да изпита отново!

На 21 Юни празнуваме Международния ден на йога!

Международният ден на йога има за цел да информира. Представяйки пред света една друга алтернатива за това как бихме могли да прекарваме малко повече време в това да се обърнем навътре в себе си, посредством изкуството на йога, а то от своя страна да подобри живота ни.

Как започва всичко?

През септември 2014г. министър-председателят на Индия – Нарендра Моди, предлага създаването на „Международен ден на йога” – насърчавайки към международен мир и сътрудничество. Искането му е одобрено от Общото Събрание на ООН през декември 2014г. Оттогава много градове по света организират масови практики на открито като Тексас, Хонг-Конг, Лондон, Сеул и много други.

Датата, на която отбелязваме Международния ден на йога е 21-ви юни. Огромно значение при избора точно на тази дата е именно това, че тогава е и Лятното слънцестоене и се отбелязва прехода към Дакшиняна.

Любопитен факт: На 21 юни 2015г. в света е отбелязан първият Международен ден на йога, който довел до нов рекорд на Гинес за най-голямата състояла се йога практика. Тя събрала близо 36 000 участници в столицата на Индия – Ню Делхи.

Как се празнува по света?

Дори и никога да не сте се докосвали до изкуството на йога, подарете си тази възможността да откриете нещо ново, което да насочи живота ви в положителна посока. Независимо от възраст, пол и вярвания, йога достига и помага на милиони хора по целия свят, водейки ги по пътя към постигане на вътрешен мир и подобряване на физическото им състояние. И ако си мислите, че йога не е подходящото нещо за Вас… не се притеснявайте!

Различните асани, медитативни техники и дихателни практики се считат за полезни дори за тези от нас, страдащи от различни заболявания, както и бременни жени. Именно Международният ден на йога е една прекрасна възможност да опитате за първи път това вълшебство!

Възползвайте се от шанса да научите нещо ново, от което ще можете да черпите за в бъдеще непрестанно!

Бхагавад Гита:

“Йога е пътуването ни чрез себе си, към себе си.”

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Bulsatcom Fusion, TiVi.BG и Neterra TV.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *