Университет предлага стипендия за изучаване на Heavy Metal

Университет предлага стипендия за изучаване на Heavy Metal
Университет в Австралия предлага докторска степен по Heavy Metal, включително и стипендия за програмата

По-конкретно, докторската степен ще бъде насочена в изучаването на социалната география на хеви метъл културата.

Проблемът, който повечето метъл фенове имат с образованието, е че то рядко се отнася до хеви метъла. Разбира се, че в уроците става дума за велики битки провеждащи се в средновековието, вещици, митични създания и други, но няма много курсове, в които да се преподават “убийствени китарни рифове”. И все пак, един университет в Австралия предлага докторска степен с насоченост “социалната география на културата на хеви метъл” като дори има стипендия за нея.

Университетът в Нюкасъл, Австралия предлага годишна стипендия в размер на 27 596 австралийски долара (около 33 000 лв.) на двама местни и един чуждестранен студент. Темите, които се изучават са с насоченост “Бездомността и взаимната помощ“, “Веганските географски райони“, “Липсата на образование и възможностите на детството“, и разбира се “Heavy Metal“.

Програмата се води от Simon Springer, ръководител катедра Човешка география

Целта на програмата е да проследи и обясни зараждането на хеви метъл културата в Австралия. Според него булшинството от хеви метъл групите произлизат от държави разположени в северното полукълбо на планетата и макар Австралия да не попада в тази категория тя има няколко от водещите групи в този жанр.

В разговор с Kerrang! Саймън сподели:

“Това, което доведе до създаването на програмата бе наскорошното ми преместване от Канада в Австралия за да заема нова длъжност в Университета на Нюкасъл. Като част от преговорите за приемане на работата, поисках финансиране, за двама докторанти, които да работят с мен. Не мисля, че университетът се надява да открие нещо по-специално от това изследване, но вероятно ще оценят приноса към културните знания.”

Крайният срок за подаване на заявленията е 15 август

Приетите студенти ще бъдат уведомени през септември 2019 г. Кандидатите трябва да притежават поне бакълавърска, а най-добре магистърска степен по География или подобна насоченост на обучение.

Прочетете част от описанието на курса:

“Heavy Metal е глобално явление, което представлява основна културна тенденция през последните четири десетилетия. Съществуват многобройни поджанри в общата рамка Heavy Metal, всеки от които представлява уникални субкултури. Много от тези поджанри, като Black Metal, Death Metal, Thrash Metal и New Wave на британския хеви метъл, се развиват в специфична географска среда, често наричана „сцена“. Макар и уникални сцени да се развиват по целия свят, по-голямата част от Heavy Metal групите са възникнали в страни в северните ширини. Австралия е уникално позиционирана в рамките на тази глобална еволюция, благодарение на историческата си връзка с Обединеното кралство и споделяне на културни афиши с колониалния си инициатор. Макар и далеч от географското сърце на културата на Heavy Metal, Австралия е разработила свой уникален и страстен подход, произвеждащ редица високопрофилни групи.”

Така, че всеки който иска пред името му да стои титлата Доктор по Heavy Metal може да се запишете за обучението ТУК.

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Vivacom, Bulsatcom, TiVi.BG, Neterra TV, СКАТ и bgtime.tv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *