Bohemian Rhapsody между ‘’Разпни го’’ и ‘’Осанна’’

Bohemian Rhapsody между ‘’Разпни го’’ и ‘’Осанна’’ | MMTV Online

Биографичният филм за Фреди Меркюри предизвика полярни оценки и се превърна в боксофис хит

Критиците може и да са хладни към лентата, но феновете полудяха по биографията за Freddie Mercury. С продажби за над $50 мил. в САЩ и над $140 мил. в целият свят, дълогоочакваният филм се превърна в един от най-касовите уикенди за филми на музикална тематика.

Въпреки големият си успех, създаването на филма не е преминало безпроблемно

Проектът започва своето съществуване още през 2010г. Първоначално за главната роля на Фреди Меркюри е избран Sacha Baron Cohen (Саша Барон Коен), познат ни от Ali G, Borat, The Dictator и други „цветни” и противоречиви герои. Въпреки „шарената” си кариера за мнозина образът и излъчването, които Коен е искал да внесе на снимачната площадка щял да бъде скандален, но и до голяма степен много по-точно от гледна точка на реалният образ на легендарният вокал на Queen.

Образът, който Саша искал да представи щял да се фокусира върху екстремния начин на живот на Фреди

Продукцията е белязана от редица забавяния, включително смяна на режисьорите и на главните актьори. Според един от бившите режисьори на Bohemian Rhapsody Stephen Frears, представянето на Фреди Меркюри от Саша Барон Коен щяло да бъде „скандално”. Неотдавна в интервю той споделя, че във версията, в която той и Саша Барон Коен са участвали, сюжета щял да се върти много повече около хомосексуалността и екстремният начин на живот на гениалния певец, отколкото около Queen.

Straight Outta Compton, 8 mile и сега Bohemian Rhapsody

Това са филми на музикална тематика (без да са мюзикъли), които са с най-високите приходи през първият уикенд на излизане по кината. Макар и за момента на трета позиция по приходи през първият уикенд в САЩ, Bohemian Rhapsody заплашва филмите на N.W.A и Eminem за цялостен боксофис приход. Лентата вече премина $140 мил., което доближава цялостният приход на Straight Outta Compton ($201 мил.) и 8 mile ($242 мил.).

За мнозина изпълнението на Rami Malek като Freddie Mercury е зашеметяващо като дори го спрягат за награда Оскар. От другата страна са хората, които смятат, че образа е прекалено „изчистен” и първоначалната версия би била по-акуратна.

„Саша искаше да направи един много скандален филм, който според мен Фреди Меркюри би одобрил”

Stephen Frears продължава като обяснява, че филмът би бил прекалено провокативен и заради идеята да има безкрайни голи сцени, които Саша много харесвал.

Едва миналият месец барабанистът на Queen и съпродуцент на филма Roger Taylor заговори за това, защо Коен е бил освободен от проекта

„Не мисля че Саша взимаше нещата достатъчно сериозно. Не приемаше Фреди сериозно.”

Образа, който Саша искал да представи щял да се фокусира върху екстремният начин на живот на Фреди

По време на освобождаваното му от филма стана ясно, че Коен и Queen (в лицето на Brian May и Roger Taylor – които имали финалната дума за сценарий и режисьор) не могли да се споразумеят за вида филм, който искат да направят. В по-късно интервю Коен споделя:

„Брайън Май е “невероятен музикант”, но “не е много добър филмов продуцент.”

като продължава:

“Има невероятни истории за Фреди Меркюри. Човекът е бил див. Има разкази за малки хора, които носели на главите си подноси с кокаин по време на негови партита. А те просто искаха да представят своето наследството като група.”

След като разбра, че тези истории няма да влязат във филма Коен се оттегля от работата по филма през лятото на 2013г.

Всичко това вече е история, а филмът ‘’Бохемска Рапсодия’’ – реалност. Като добавим и факта, че режисьорът на видеото към най-емблематичната композиция на групата Bruce Gowers се закани да съди Queen за пропуснати ползи, страстите около групата тепърва ще се нажежават.

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Vivacom, Bulsatcom, TiVi.BG и Neterra TV.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *