СПИН ни отне Фреди Меркюри, но музиката му е вечна

СПИН ни отне Фреди Меркюри, но музиката му е вечна
Живеем във време на пандемия, но има един вирус, който безпощадно убива вече толкова десетилетия, и за който все още няма ваксина.

На 1 декември си спомняме с тъга за Фреди Меркюри, чието артистично присъствие и красив глас ни липсват толкова много. Тези дни се навършиха 30 години от смъртта му, само 24 часа след като разкри в емоционално обръщение към света, че е болен от СПИН.

Той се бори с болестта от няколко години, без да споделя почти с никого. Очакваната негативна реакция от медиите и нахалните папараци го спират да излезе публично с тази информация по-рано. Желанието му е до последно да пази близиките и групата си от отрицателната реакция, след подобна новина. Това е и причината за изолацията му през последните две години.

Китаристът на Queen Брайън Мей си спомня в интервю за страшната гледка и болките, които Меркюри е изпитвал през последните години от живота си. Стъпалото му е разядено почти изцяло  от вируса на СПИН и това затруднява публичните му изяви. Брайън Мей, Роджър Тейлър, Джон Дийкън, неговият личен секретар Питър Фрийстоун и бившата му приятелка Мери Остин са малцината, на които Фреди доверява тайната си.

Вокалистът на една от най-великите групи в музикалната история отдавна е подозирал, че е болен, но не обръща внимание на симптомите.

Според Питър  Фрийстоун, изпълнителят е  бил наясно, че вирусът на СПИН се разпространява по целия свят и негови приятели умират, но може би не е допускал, че това ще се случи и на него. Жената на живота му, Мери Остин е тази, която успява да го убеди да отиде на лекар, след като рана на ръката му се инфектира. След завръщане от Швейцария през ноември 1991 г. Фреди Меркюри решава да спре лекарствата, които взема. Но до сетния си дъх се опитва да запази скъпите на сърцето му хора от безпощадните писания на медиите. Той публикува прессъобщение, в което потвърждава появилите се материали в пресата, че е болен от СПИН. Светът е шокиран и натъжен, феновете на Queen са покрусени.

Певецът споделя в изявлението си:

‘’Реших, че е необходимо да пазя тази информация за себе си, за да предпазя близките си. Дойде обаче моментът, когато моите приятели и фенове по целия свят да научат истината и се надявам всеки от вас да се присъеди към мен, моите лекари и всики, които се борят с тази ужасна болест’’.

Часове по-късно Фреди Меркюри си отива. По негово изрично желание не се знае къде са тленните му останки.

Всяка година на 1 декември ние си спомняме за любимият на милиони, незаменим Фреди Меркюри и почитаме паметта на жертвите на СПИН. 30 години след трагичната му смърт музиката на Фреди е жива, оставяйки ярък спомен за деликатния и одухотворен артист, който направи толкова много хора щастливи.

Източник: smoothradio.com

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате в социалните мрежи: FacebookInstagramTik Tok и Twitter. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни OnDemand на нашият сайт MM Player или в канала ни в YouTube.