Днес е рожденият ден на Фреди Меркюри – „Няма да съм просто рок звезда, ще бъда легенда”

Днес е рожденият ден на Фреди Меркюри
На 5 септември непрежалимият вокал на легендарната група Queen щеше да навърши 74 години.

Бъдещият шоумен, с рождено име Фарук Булсара, проплаква на 5 септември 1946г. на остров Занзибар, в западната част на Индийския океан, днешна Танзания. Родителите му Боми и Джер Булсара изповядват зороастрийството, като техните предци от Персия. Семейството е богато и се радва на комфортен живот с детегледачка и прислуга. Фреди има сестра Кашмира, родена през 1952г.

freddie mercury as a child in sepia and black and white

На осем години бъдещата рок звезда е изпратен в пансион в индийския град Бомбай (днес Мумбай), където учи пиано и прекарва свободното си време при близки роднини. Не след дълго участва в първата си група The Hectics, а през 1963г. се връща в Занзибар. На следващата година обаче кървава революция на острова принуждава семейството да потърси убежище в Лондон. Фреди посещава Ealing College of Art, където се сприятелява с доста музиканти.

Freddie-Mercury-Ealing College of Art

Меркюри  е роден с четири зъба в повече, което му е създавало дискомфорт цял живот, но той упорито е отказвал да ги извади от страх, че може да изгуби четирите си октави гласов обхват. Тогава се появява и детския му прякор Bucky. Съучениците му от колежа по изкуства в Ealing го помнят като тих и срамежлив, който привлича погледите с екзотичната си външност и смели модни решения. Всички са впечатлени от остроумието му и страхотното чувство за хумор.

Brian May and Roger Taylor before queen

Меркюри е приятел с двама от членовете на групата Smile, които го представят на другите двама – студентът по aстрономия в Imperial College в Лондон Браян Мей и учещият за зъболекар Роджър Тейлър. Съдбоносната за всички среща се случва в началото на 1969г. и година по-късно след като групите, в които свирят нямат особен успех, тримата решават да обединят музикалните си усилия. Така се ражда Queen, като кръстник е Фреди Меркюри, който успява да убеди останалите, че име от една дума се помни по-добре, а и пасва добре с външния му вид и громния хъс за успех.

Така срамежливият Фарук Булсара се превръща в рок величието Фреди Меркюри!

Родителите му не приемат сериозно музикалните му занимания и смятата, че той просто преживява някакър период, който ще отмине. По-късно майка му, Джар Булсара се превръща в един от най-големите му подръжници. За баща му обаче до смъртта на Меркюри на 24 ноември 1991г. е трудно да приеме начина му на живот, който противоречи на зороастрийската им религия.

Freddie Mercury's parents

След години майката на Меркюри споделя, че в тяхното семейство всички са адвокати или счетоводители и те са се надявали и той да си намери стабилна работа. Шоуменът заявява, че не се смята за достатъчно умен и би искал да свири и пее. От този момент нататък майка му става най-голямата му почитателка и певецът е бил изключително близък с нея.

Смъртта му е трагедия, но в интервю Джар Булсара споделя, че след първоначалния шок е намерила утеха в зорострийството, което учи, че когато на човек му е време да си тръгне от земята, нищо не може да се промени.

Freddie Mercury on stage with wings

Фреди Меркюри остава една от най-ярките звезди на съвременната рок музика, с магнетично сценично присъствие и уникален глас. Блазе на нас, които имахме щастието да се докоснем до таланта му и да го гледаме на живо. Завинаги ще останат песните му, с които израстват поколение след поколение.

Фреди Меркюри не е просто рок звезда, той е легенда!

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Vivacom, Bulsatcom, TiVi.BG, Neterra TV, СКАТ и bgtime.tv.