Филмът “Бягство”- 104 минути в друго измерение

Филмът “Бягство”- 104 минути в друго измерение

С ”Бягство” си подарих 104 минутно изолиране от заобикалящата ни действителност с новия филм на режисьора Виктор Божинов. Сценарият е на Деляна Манева, а на екрана ще видите актьорите Венцислав Сариев, Диана Димитрова, Димитър Сулев, Иван Спасов, Снежана Макавеева, Христо Петков. Главната роля е поверена на Александър Кендеров, което е и негов личен дебют.

Във филма специално участие взима и френският актьор Беноа Марешал

Актьорският екип се впуска в заснемането на родопската приказка без предварителен прочит на сценария. Сцените се раздават отделно за всеки снимачен ден, като по този начин актьорите, също както образите, в които се превъплащават, нямат никаква представа какво ги очаква на следващата сутрин.

Конфликтът във филма е ясен – разразява се между общността, опитваща да вдъхне нов живот в обезлюденото селище Чамла и комуната за наркозависими, намираща се в непосредствена близост до тях.

Свързващият елемент е главният герой, Дани

Конфликтът е на ценностно равнище и гравитира около изконното право за свободен избор. А когато един конфликт е ценностен, то той не може да бъде разрешен с примирие. Именно това стои в основата на действието, което е динамично, непредвидимо и интересно за следене.

Героите са колоритни и крайни, но много истински в това, което отстояват и вършат, защото са изпълнени с автентична и обрана актьорска игра. Балансирани са добре, като всеки един от тях представлява отделен микросвят, криещ в себе си дълбоките белези на миналото и индивидуалния начин за преодоляването им през мотива за бягството.

Именно бягството подрежда отделните микросветове в една обща система и прави възможно просъществуването на една организация от общностен тип, в която героите споделят едни и същи ценности и се сплотяват около тях като семейство.

Този елемент от филма ме докосна, именно защото подобно явление трудно може да се наблюдава в крайно атомизирания и индивидуалистичен свят, в който живеем.

Още с първите кадри сякаш погледнах през очите на главния герой, Дани, и се превърнах в негов съмишленик по пътя му към порастването. Почти напълно забравих, че се намирам в киносалона и единственото, което ми припомняше къде съм, беше невъзможността да си събера багажа и веднага да тръгна към Чамла при героите, които вече усещах като близки приятели.

Мисля, че всеки може да открие себе си във филма “Бягство”

не толкова през самите герои, колкото през обединяващата ги тема за бягството. Филмът е смислен, вълнуващ и разтърсващ – няма как да излезете от киносалона такива, каквито сте влезли в него 104 минути по-рано. А това означава, че гледането си е заслужавало. Тези, от вас, които искат да се потопят в атмосферата на филма могат да го гледат на 7 май на специална прожекция в село Чамла, най-високото село в Родопите на 1650 м. Компания ще ви правят и част от актьорския състав на ‘’Бягство’’. Филмът тръгва по кината в цялата страна от 11 май.

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате в социалните мрежи: FacebookInstagramTik Tok и Twitter. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни OnDemand на нашият сайт MM Player или в канала ни в YouTube.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *