Slayer: The Repentless Killogy ни потресе от ужас

Но не в добрия смисъл...

Slayer: The Repentless Killogy ни потресе от ужас | MMTV

Няма да коментирам бокс офис и рейтинг, тъй като това не е блокбъстър

Вероятно очакванията за лентата бяха малко завишени от самия факт, че става въпрос за филм със Slayer

А и филма бе примамливо описан като „45 минутна компилация от брутални убийства, на фона на музиката на Slayer, а в края му кадри от концертa им от The Forum на 5-ти август 2017 г.

Докато четеш това кратко описание направо изтръпваш от нетърпение да видиш какво са ни приговили метъл ветераните. Все пак говорим за една от групите от The BIG 4.

Но дали моите завишени очаквания или по-скоро силни надежди ми изиграха лош номер, защото лично аз останах силно разочарован

Slayer винаги са идеализирали изтезанията и самоубийствата, и предполагам, че първата част от филма им е автентичната. Казвам това, защото първата част от филма е толкова лоша, че гледането ѝ беше истинско изтезание до степен да ме накара да искам да се самоубия само и само да свърши.

Разочарованието, като че ли е толкова голямо, защото говорим за едни от великаните в хеви метъл индустрията.

38 годишната кариера на Slayer им спечели милиони верни фенове

Може да попитате всеки метъл фен и той ще ви каже, че „hard core” феновете на Slayer са особена порода. Все пак бандата винаги е промотирала едно деструктивно поведение и усещане за света, така, че не е чудно, че именно такива хора са най-върлите им фенове.

По време на концерта на The BIG 4 през 2010 г. в София бях на първа линия пред сцената, а както и очаквахме – мелето беше феноменално. Беше толкова пълно с хора, че не можеш да помръднеш дори сантиметър (не преувеличавам).

Въпреки тази „уж невъзможност” да се поместят още хора в момента, в който Slayer излязоха на сцената, побесняла тълпа от обезумели „слейъристи” започнаха своето настъпление като стадо бизони и предизвикаха такава блъсканица, че човек започва да разбира колко е лесно да те стъпче тълпата (което би могло и да е фатално).

фенове на Slayer
Фенове на Slayer в естествения им хабитат.

Правя това лирично отклонение за да опиша в малка степен за каква безумна и фанатична отдаденост говорим, когато става въпрос за фен базата на Slayer. Говорим за хора, които не само си правят татуси с името на групата, ами даже го издълбават с нож в плътта си (има го на видео).

Именно поради тази причина, когато бе обявено излизането на Slayer: The Repentless Killogy всички потръпнаха в очакване

Всички от най-яростните до умерените фенове на групата нямаха търпение да се докоснат до шедьовъра, който ще остане да ни топли в продължение на години след като групата вече се пенсионира.

Но уви… дори „hard core” феновете бяха разочаровани…

Да, технически всички условия, упоменати в рекламирането на филма, бяха изпълнени. Много убийства, много кръв, много метъл… Но филма е толкова зле заснет и режисиран, че не мога да не се запитам дали това не е някоя демо версия, която е изтекла направомерно. Това ли ще е наследството, която една от най-големите траш метъл групи ще остави за поколенията?

Трудно ще е да опиша всички детайли правещи филма НЕВЕРОЯТНО ЛОШ… но ще опитам

Разбира се актьорската игра не се очакваше да бъде за Оскар, но все пак главното действащо лице трябваше да се справи малко по-добре. Вместо превръзка на окото трябваше да му сложат цяла маска, за де не се налага да гледаме опитите му за изразяване на емоции.

Вместо превръзка на окото трябваше да му сложат цяла маска, за де не се налага да гледаме опитите му за изразяване на емоции.
Кадри от филма Slayer: The Repentless Killogy.

Сцените с убийствата и изливането на литри кръв изглеждаха като извадени от някой евтин филм от 80-те години. Дори и подобна нелепа демонстрация на насилие можеше да бъде приемлива ако бяха постъпили като Тарантино. Т.е да преекспонират убийствата, осакатяванията и гигантските пръски кръв до нереалистични пропорции, като по този начин хем щяха да имат кървавите и „ужасни” сцени, хем нямаше да се стараят да изглеждат реални.

Сцените с убийствата и изливането на литри кръв изглеждаха като извадени от някой евтин филм от 80-те години.
Кадри от филма Slayer: The Repentless Killogy.

И стигаме до частта, която би трябвало да бъде базупречна – звукът. Първоначално си помислих, че нещо не е наред с моята саунд система или с копието с което разполагам. Но когато започнах да чета коментарите за филма разбрах, че това не е така. Всеки, който е присъствал на голям концерт знае, че няма как да пренесеш това озвучаване в къщи, колкото и добра музика да имаш. Обаче… не мисля, че една от най-големите метъл групи трябва да имат по-лошо озвучаване на филма си от Frozen (Замръзналото Кралство). На този детски филм можеш да чуеш сериозен звук.

И стигаме до частта, която би трябвало да бъде базупречна – звукът.
Кадри от филма Slayer: The Repentless Killogy.
През цялото време докато гледах Slayer: The Repentless Killogy не можеше да не направя сравнение с филма Metallica Through the Never (2013)

Още когато излезе филма на Metallica отидох да го гледам на IMAX. 3D, голям екран, Metallica...

Трябва да си призная, че и тогава не бях очарован. Причината обаче беше друга. Просто когато си присъствал на концерт на живо, никой филм не може да се доближи до това усещане. Но правейки сравнението между двата филма към днешна дата разликата между тях е от тук до Луната.

Във филма на Металика актьорската игра е на ниво. Баталните екшън сцени са професионално изпипани и специалните ефекти са много добри. Звукът в кино салона не беше добър, но това можеше да се очаква. Все пак залата е настроена за филми, а не за музика. Когато по-късно гледах филма в къщи на озвучителна система настроена за музика нещата бяха съвсем различни.

Slayer: The Repentless Killogy гледах в къщи (просто не се излъчва по нашите кина) и нещата не стояха добре. Но само моето мнение не трябва да бъде определящо. За това се разтърсих и попаднах на голям брой неодобрителни коментари на разочаровани фенове.

zorba-36271:

„Ужасно!! Аз съм фен на Slayer от над 25 години. Бях развълнуван като разбрах, че ще издадат игрален филм. Ужасно. Просто ужасно. Едночасовият мини филм беше ужасен. Безсмислен. Част разширен музикален видеоклип, част мнго зле направент къс филм.”

evntarcm:

„Най-лошият звук, който някога съм чувала. Със съпругът ми бяхме отпред по време на въпросното шоу в The Forum и този филм изобщо не се доближи до това какво всъщност беше.”

teng-tommy-guo:

„Нека да започна като кажа, че съм бил фен на Slayer през целия живот и ще продължавам да бъда. Казвайки това ще добавя, че първият час на филма изглеждаше като евтин третокласен филм на ужасите, режисиран от някой провалил се режисьор от още по-лошо училище по изкуствата. Втората част не беше толкова лоша. Все пак е от последните концерти на групата. Аудиото можеше да бъде по-добро, но това се очакваше все пак сме в кино зала, а не на концерт.”

schaffel-65494:

„Абсолютен боклук. Тръгнах си след 30-тата минута.”

xstitch-86113:

„Отвратително. Харесвам Slayer и съм ги гледал на концерт няколко пъти. Това е просто ужасно. Седя в киното и чакам да свърши.”

rebeccadawson-07050:

„Излязох след 40 минути. Просто не можех да гледам този пълен боклук. Като фен на хеви метъла се почувствах доста засрамен, да се асоциирам с това, а и да платя пари, за гледам такъв гротескен и откровено отвратителен филм.”

impostor-45-169691:

„Искам си времето и парите обратно!!! Цялото това нещо (няма да го нарека филм) е пълен боклук.”

Въпреки лошите ревюта, които прочетох и откровеното разочарование, което изпитах когато гледах този филм това не е достатъчна причина да променя мнението си за Slayer. Все пак те правят музика, а не филми… и нека си остане така.

 

SLAYEEEER…

 

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Vivacom, Bulsatcom, TiVi.BG, Neterra TV, СКАТ и bgtime.tv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *