10 факта за Montserrat Caballe, които може би не знаете

10 факта за Montserrat Caballe, които може би не знаете

Легендарното сопрано Montserrat Caballe почина на 6 октомври на 85 годишна възраст

1. През 1954г. завършва със златен медал Liceu Conservatory в родната ѝ Барселона.

2. Получава международна слава през 1965г. след изпълнението си в операта на Доницети ‘’Лукреция Борджия’’ в Карнеги Хол в Ню Йорк, последвано от 25 минутни овации. Налага се Кабайе да научи партията си само за един месец след отстраняването на титулярката Мерилин Хорн.

3. Албумът ѝ ‘’Friends for Life’’ от 1997г. включва и колаборация с вокала на Iron Maiden Bruce Dickonson за ‘’Bohemian Rapsody’’, както и изпълнения с Vangelis, Gino Vannelli, шведските рокаджии ‘’Gothard’’ Johnny Hallyday и много други.

4. През 1987г. Международният Олимпийски комитет се обръща към оперната прима с молба да напише песен за следващите Олимпийски игри. Така се ражда песента ‘’Barcelona’’, дует с гениалния Freddie Mercury. Композицията е избрана за химн на Олимпийските игри в Барселона през 1992г. В последствие се превръща в мегахит като става чудесен пример за кросоувър между класическа и съвременна музика. Успехът на тази песен дава основа за много подобни проекти през годините.

5. Дъщеря ѝ, Monserrat Marti Caballe, също е уважавана оперна певица. Прави дебюта си през 1993г. в Лондон, където пее с майка си на една сцена.

6. Благотворителната ѝ работа, включително и като „Посланик на Добра воля’’ на UNICEF, е предмет на документален филм ‘’Caballe Beyond Music’’ (Кабайе отвъд музиката).

7. На 6 юни 2013г. Кабайе е обявена за персона нон грата в Азербайджан. Това става след като въпреки официалните предупреждения на Азербайджанското посолство в Испания, посещава независимата държава Нагорни Карабах и се среща с местни лидери.

8. Монсерат Кабайе е призната за една от най-добрите оперни певици в света в стила bel canto, използван в произведенията на италианските композитори Доницети, Росини и Белини. Тя обаче не се ограничава с тях, а пее Верди, Пучини, Моцарт, Вагнер, френските романтици и обожава операта ‘’Саломе” от Рихард Щраус.

9. Въпреки, че би могла да ни покаже силата на изключителния си глас, испанското сопрано е известна с изключително нежното си pianissimo на високите тонове, и по този начин определя нов стандарт във вокалната техника.

10. Съгражданите на Монсерат Кабайе с любов я наричат La Superba (Великолепната).

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Vivacom, Bulsatcom, TiVi.BG и Neterra TV.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *