Биоразградими чаши от портокалови кори

Да бе, да?!

Биоразградими чаши от портокалови кори

Прясно изцеденият портокалов сок е търсен и желан по целия свят. Машините, които виждаме по заведенията, изстискват портокалите по един обикновен начин. Това позволява на потребителя да види как сокът се прави в реално време. Но какво се случва с отпадъчните портокалови кори?

За съжаление у нас портокаловите кори не отиват за разделно събиране на биоразградими отпадъци, а в обикновения контейнер за смет.

Портокалови кори – нещо повече от отпадък

Международната дизайнерска фирма Carlo Ratti Associati извежда непосредствеността на опита на друго ниво. Feel the Peel е прототипна машина, която използва портокалови кори за създаване на биопластични форми, оформящи чаши за сока, направен от собствените вътрешности на чашите. Малко странно звучи, но на практика е точно така.

От Carlo Ratti Associati (CRA) обясняват, че машината с приблизителна височина от 9 фута. Тя може да обработва 1500 портокала, а самите портокалови кори се натрупват в долното ниво. После се сушат, смилат се и се смесват с полилактична киселина, за да се образува биопластична маса, която след това се нагрява и разтопява, така че вграденият 3-D принтер да може да оформи всяка чашка за рециклиране.

От CRA споделят, че ще продължат да развиват идеята и обмислят да създадат дрехи от портокалови кори в бъдеще.

От CRA споделят, че ще продължат да развиват идеята и обмислят да създадат дрехи от портокалови кори в бъдеще.Ако ви е харесала идеята на Feel the Peel за портокалови кори, разгледайте и конусовидните френски държачи за пържене, направени от картофени кори, проектирани от Simone Caronni, Paolo Stefano Gentile и Pietro Gaeli. Kакто и контейнерите за тоалетни принадлежности на Mi Zhou, изработени от сапун.

Смятам, а съм сигурна, ве вие също сте съгласни, че всичко, направено с грижа за околната среда, е вдъхновяващо и само можем да се надяваме такива машини да се появят скоро и у нас.

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Vivacom, Bulsatcom, TiVi.BG, Neterra TV, СКАТ, NET 1 и bgtime.tv.