Ню Йорк забрани найлоновите торбички

Какво се случи в другите градове и щати

Ню Йорк забрани употребата на пластмаса

Само преди броени часове влезе в сила забраната за найлонови торбички за еднократна употреба в Ню Йорк. Това се оказа голям проблем за живущите там заради огромното потребление на този вид стока.

Навикът за опаковане на хранителните продукти в магазините и на ястията, доставяни по домовете, в торбички, често пъти в двойни за допълнително подсилване, е граден с години. И в момента е трудно за нюйоркчани да се откажат от него.

Ню Йорк забрани употребата на пластмаса8,5 милиона души в американската финансова столица, както и в целия щат, признават, че за тях опазването на околната среда е от изключително значение. Но не са сигурни дали законът за забрана на найлоновите торбички може да влезе в сила още от първия ден на прилагането му. Причината е точно в това, че те използват 23 милиарда торбички всяка година.

Властите се стараят да образоват обществото по темата. В социалните мрежи се появи хаштаг #BYOBagNY, който напомня на хората да носят торба за многократна употреба. А нейни привърженици казват, че скоро това ще се превърне в навик.

“Излизайки от вкъщи ще си кажете: “Взех ключовете, взех слънчевите очила, взех телефона си, взех си и торба”

Това споделя Ерика Рингуалд, говорител на държавното управление по опазване на околната среда.

Какво се случи в други градове и щати след подобна забрана?

Ню Йорк забрани найлоновите торбичкиПредприетите мерки в други райони значително намалиха употребата на найлонови торбички. В Калифорния например забраната доведе до 72% спад в купуването и съответно използването им. Във Вашингтон бе наложена такса от 5% при закупуването на торбички в магазините, което намали количеството на пластмаса във водните басейни.

Има и изключение…

Въпреки забраната за използване на найлонови торбички пластмаса все пак може да се използва. Пластмасови прибори за хранене, съдове за опаковане на храна и опаковки за съхранение на лекарства са разрешени. Хартиените торбички също могат да се използват. Има и още нещо… Департаментът за опазване на околната среда в Ню Йорк не планира да глобява магазини, които продължават да продават найлонови торбички в първите дни от забраната.

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Vivacom, Bulsatcom, TiVi.BG, Neterra TV, СКАТ, NET 1 и bgtime.tv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *