Първата грамофонна плоча направена от рециклирана пластмаса

Първата грамофонна плоча направена от рециклирана пластмаса

Кой си е мислил, че ще стигнем дотук?! Новина да бъде всеки един екологичен заместител на пластмасата, която всъщност сами произвеждаме и заливаме с нея планетата. Досега сме чували за всякакви алтернативи на найлоновите торбички, вилици, лъжици, чаши, дори и сламки за пиене, които са направени от макарони.

E, вече има и грамофонна плоча изработена от рециклирана пластмаса

Грамофонната плоча е аналогов носител на информация, патентован през 1887 г. Най-често плочите се изработват от поливинилхлорид, но в началото за направата им се използвал цинк. През 1893 г. на пазара се появяват първите грамофонни плочи от ебонит (високо-вулканизиран каучук), които били с продължителност на записа от 2 минути. 3 години по-късно ебонитът е заменен с шеллак (твърд и чуплив материал). А ето, че вече има плоча направена от рециклирана пластмаса.

Идеята е на Nick Mulvey английски музикант, певец и автор на песни

На практика проектът на Nick Mulvey използва пластмаса, събрана от плажовете на Корнуол във Великобритания и я превръща в „океански винил”.

На практика проектът на Nick Mulvey използва пластмаса, събрана от плажовете на Корнуол във Великобритания и я превръща в „океански винил”.

Средствата от физическите продажби и дигиталните потоци ще бъдат дарени на британската благотворителна организация „Surfers Against Sewage“.

„Радвам се да кажа, че днес наистина преобръщаме музикалната индустрия по един по-различен начин, пускайки „In the Anthropocene“. Надявам се, че с издаването на парчето ние ще увеличим обществената осведоменост и ще изкореним безотговорността и на практика тази незаинтересованост към замърсяването на околната среда с пластмаса.”

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Vivacom, Bulsatcom, TiVi.BG, Neterra TV, СКАТ и bgtime.tv.