Идват ли последните дни на кожените облекла?

Идват ли последните дни на кожените облекла? | MMTV
Обработката на кожа е една от най-древните човешки дейности

Съвсем естествено кожата се явява и първият материал, от който хората са създавали дрехи и обувки.

Пещерни рисунки от каменната ера показват ловци, облечени с кожи, като са намерени и множество инструменти за обработката им. Това обяснява значителното използване на кожени облекла още в ранната история.

Пещерни рисунки от каменната ера показват ловци, облечени с кожи, като са намерени и множество инструменти за обработката им.

Интересно е да се отбележи, че още преди 7 хил. години от кожа са били изработвани дълги роби и диадеми за дамите. А кожената ръкавица, вероятно се е появила първо в Древен Египет.

Има запазени древни писмени източници, най-ранните, от които са асирийски текстове, където се описват различни методи за обработката на кожа. Една от първичните техники за обработка е била чрез опушване. По-късно се открива, че кожата може да се суши, излагайки я на слънце или обработвайки я със сол.

През VIII век, по времето на маврите, в Испания се открива нов революционен метод за обработка на кожата, който ѝ придава характерен приятен аромат

Това води до разпространение на кожени изделия, и по-специално дрехи и обувки в цяла Европа.

Освен в бита, кожените изделия са широко разпространени и във военното дело. От ризници, шлемове, колани и обувки, през щитове и колчани за стрели, до облицовката на стенобойни машини. Коженото облекло се превръща в предпочитано в продължение на векове наред.

Производството на кожени облекла става предимно в малки частни работилници или оръжейни. А след това идва XX век, който носи със себе си безброй иновации.

Производството на кожени облекла става предимно в малки частни работилници или оръжейни. А след това идва XX век, който носи със себе си безброй иновации.

Дотогава основен проблем в кожухарството е дългият период на обработка на кожата. За да се направи качествена обработка на кожата са били необходими от осем месеца до една година. Така в началото на века се открива, че третирането на кожата с хром съкратява драстично периода на обработка. В наши дни, благодарение на това откритие, кожената дреха е готова за употреба месец след като кожата е подложена на първоначална обработка.

Това вече е основа за експанзия на кожените облекла, като производството им от малките работилници се премества към голямата индустрия

Кожената дреха е ветроустойчива, топли добре и същевременно е дишаща материя. Това превръща коженото яке в най-използваната дреха от немските военновъздушни пилоти по времето на Първата световна война.

Това превръща коженото яке в най-използваната дреха от немските военновъздушни пилоти по времето на Първата световна война.

Практичността и модата се срещат през 1928 година, когато дизайнерът Ървинг Скот – създател на водоустойчиви дрехи, представя първото рокерско яке, изработено по поръчка за Харли Дейвидсън. След Втората световна война коженото яке се превръща в задължителна дреха за гардероба на всеки един моторист и въобще за „лошите момчета” в цял свят.

След първото кожено яке идва ново и ново. После излизат на мода и дамските рокерски якета, кожените поли и кожените панталони. През следващите години кожените облекла навлизат сериозно в стайлинга на рок бандите и метал групите.

През следващите години кожените облекла навлизат сериозно в стайлинга на рок бандите и метал групите.

Кожата се превръща в униформа за тях и по този начин, съзнателно или не, те диктуват началото на нова модна тенденция. Така всички започват да се обличат отгоре до долу в кожа – якета, панталони, гривни, чанти.

В наши дни…

Кожените панталони не са демоде! След толкова много време кожените панталони, кожените поли, кожените якета и въоще всичко кожено отново е на мода. Те присъстват в гардероба на абсолютно всяка една жена, а също и в този на мъжа.

Ако кожата е ЕКО, добре, но ако не е…

Изработката на облекла и аксесоари от естествена кожа се превърна в една много коментирана тема с противоречиви мнения. По тази причина възникна и въпросът:

„Идват ли последните дни на кожата?”

„Идват ли последните дни на кожата?”

Изглежда, че да. Най-големите луксозни модни къщи се отказват да работят с естествена кожа. Много хора са впрегнали усилия да сложат край на експлоатацията на животни за модната индустрия. И първите крачки към това вече са направени.

Калифорния e първият щат в САЩ, който забранява продажбата и производството на кожени изделия

Губернаторът Гавин Нюсъм подписа законопроект, влизащ в сила от 2023 г., който няма да позволява на производителите да правят или продават вещи като дрехи, обувки и чанти от естествена кожа.

Губернаторът Гавин Нюсъм подписа законопроект, влизащ в сила от 2023 г., който няма да позволява на производителите да правят или продават вещи като дрехи, обувки и чанти от естествена кожа.
Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм

Решението е бурно аплодирано от организациите за защита на правата на животните, които отдавна настояват за подобни мерки. Изключение ще се направи единствено за предметите, предназначени за извършване на религиозни обреди.

Решението за спиране на производството и разпространяването на такъв вид изделия идва, след като множество модни дизайнери, включително Versace, Gucci и Giorgio Armani, обявиха, че спират да работят с кожи.

Миналата година по време на модното събитие “London Fashion Week” изцяло се забрани представянето на нови модни линии, които включват естествена кожа. Това се превърна в първото мащабно събитие, което застава срещу изработката на дрехи и аксесоари от естествена кожа.

Все още има много модни марки, които използват естествения материал в колекциите си. Едни от тях са Dior, Saint Laurent и Louis Vuitton.

Нарушителите на новия закон за производството и търговията с кожени изделия в Калифорния могат да получат глоба от 500 долара при първо нарушение и до 1000 долара за всяко следващо, което не означава, че те ще се прилагат за всеки продаден продукт.

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Vivacom, Bulsatcom, TiVi.BG, Neterra TV, СКАТ и bgtime.tv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *