„Пон дез Ар” или 155 метра любов

Спирка „Романтика”... Франция

„Пон дез Ар” или 155 метра любов

Определено най-подходящото време да посетите Франция е през пролетта. Тогава улиците ухаят на свежа романтика и кафе. Затова днес съм решила да ви избавя от мрачното време и да ви отведа на едно пътешествие. Знаете ли колко са 155 метра любов?!

Твърди се, че традицията с любовните катинарчета възниква по време на Първата световна война, в сръбското градче Върнячка баня. Там учителката Нада и офицерът Реля се влюбват, но когато той заминава в Гърция, започва да се среща с друга жена. Когато Нада разбрала, се разболяла и умряла от любов по него.

Оттогава местните жени, за да предпазят собствената си връзка, започнали да изписват своите имена и тези на техните любими мъже върху катинар и да ги заключват на моста, където Нада и Реля често се виждали. На същото това място катинарчета има и до днес, 100 години по-късно. Традицията постепенно се разпространява, разбира се, и в Париж.

155 метра любов

155 метра любов155-метровият „Пон дез Ар“, по-познат като „Мостът на изкуствата“, е едно от местата, което двойките често посещават. Там те произнасят някое съкровено обещание и заключват своята любов върху решетките му, а после да хвърлят ключа в река Сена.

„Пон дез Ар“ свързва Френския институт с двореца „Лувър“ и е построен по заповед на Наполеон I през 1801 г. В самото начало, за да минеш по него, е трябвало да платиш такса. Мостът обаче не е автентичен, защото през 1979-а, след като плавателните съдове по реката го разрушават частично, е реконструиран.

155 метра любовИ въпреки това, на него се закачат толкова много катинари, че през няколко години се налага да бъдат премахвани, заедно с целия парапет, за да не се разруши мостът. През 2015 г. са свалени 45 тона желязо. Тогава една американска двойка създаде петиция, с която се надяваше да убеди местните власти да забранят деструктивната практика.

Някои от вече махнатите катинари дори са обявявани за продажба, а приходите се даряват на благотворителни организации.

155 метра любовЕх, Париж. Стопляш сърцето и в студени дни като днешния. Замечтана, сега ще изпия едно ароматно кафе. Мислено ще се пренеса на любимата спирка „Романтика”… Франция.

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Vivacom, Bulsatcom, TiVi.BG, Neterra TV, СКАТ, NET 1 и bgtime.tv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *