Албум с песни на птички надмина в класация ABBA и The Weeknd

‘’Songs of Disappearance’’ дебютира в челнaтата петица на австралийската класация за музика Aria Music Charts.

Албумът е уникален със записаните в продължение на 30 години звуци, квакания и песни на 53 заплашени от изчезване пойни птички, папагали и други видове хвъркати, които живеят в Австралия. Още с появата си, необичайната музикална продукция остави зад себе си нашумелите албуми на ABBA, The Weeknd, както и коледните албуми на Майкъл Бубле и Марая Кери.

Албум с песни на птички надмина в класация ABBA и The Weeknd
Един от застрашените видове папагали Gang-gang cockatoo | Photo credits: Getty Images

‘’Songs of Disappearance’’ е създаден по идея на австралийската организация за защита на местните видове птици BirdLife. За някои от звуците се е налагало Дейв Стюърт, който ги е записвал, да чака с часове, скрит в храсталака, за да успее да ги хване.

Албумът е съствен основно от работата на Дейв Стюърт през последните 30 години да събира редки звуци на дивите птици на континента.

След излизането на албума на 3 декември, кампания в социланите мрежи призовава хората да подкрепят записа и така ‘’Songs of Disappearance’’ прави история като става първият подобен албум в историята на класацията , класиран в Топ 5.

Продажбите от него ще отидат за проектите на BirdLife Australia.

Техен представител коментира, че извън забавната страна на нещата, тези записи са изключително ценни, защото много от тези видове птици могат да не оцелеят докато се вземат мерки за опазването им. Една от всеки 6 птици в страната са заплашени от изчезване, като причината според учените са климатичните промени. Опустошителните пожарите през последните две години са увеличили на 25% местните животински видове, които ще изчезнат.

Много се надяваме челният австралийски опит да подтикне някой и в България да направи подобен проект. Нищо, че си нямаме уважавана класация за музика. Но пък имаме ценни птици за спасяване.

Източник: BBC

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате в социалните мрежи: FacebookInstagramTik Tok и Twitter. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни OnDemand на нашият сайт MM Player или в канала ни в YouTube.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *