Китари “Gibson” обявяват банкрут!

gibson logo

Производителят на легендарните китари “Gibson” със сериозни финансови затруднения

В продължение на десетилетия от Gibson владеят световната музикална сцена. Сега обаче подават жалба за защита от фалит след дългогодишна борба с дългове.

В предварително преговорен план за реорганизация, подаден във вторник става ясно как “Gibson Brands” Inc. ще продължи да работи с финансиране от кредитори в размер на 135 млн. долара.

Китарите Гибсън са уважавани и дори боготворени от поколения легендарни китаристи. В свое изказване Джордж Грун от световно известеният магазин за винтидж китари Gruhn Guitars заявява:

“Това е една от най-широко разпознаваеми търговски марки на планетата Земя”.

“Трудно ще е да се посочат имената на китаристи било то на електрическа или акустична китара, които да не притежават поне една китара Гибсън”.

След смъртта на Chuck Berry, любимата му черешово-червена китара Гибсън е закрепена към вътрешността на капака на ковчега.Chuck Berry

David Bowie използва любимата си Гибсън L4 от 1989 г., когато е начело на Tin Machine.

David Bowie Gibson

А Slash… трудно ще намерите снимка на Slash с нещо друго в ръцете освен с любимите му китари Gibson Les Paul.

slash gibsonGibson е основана през далечната 1902 г. и към днешна дата е базирана в Нешвил, Тенеси.

Основателят ѝ Орвил Гибсън започва да продава своите инструменти още през 1894г. През 1898г. патентова така наречената “мандолина от едно парче”. През 50-те години на миналия век Гибсън започват работа с дизайнера на китари Lester William Polsfuss (Les Paul) като тяхната обща работа ражда една от най-разпознаваемите и копирани форми на китaри в света – Gibson Les Paul. Gibson Les Paul

Марката държи основен дял в пазара на премиум китари като продават повече от 170 000 китари годишно в повече от 80 страни. В тази статистика се включват и повече от 40% от всички електрически китари, които струват повече от 2 000 долара. Това е според официални данни фигуриращи в подаденият иск за банкрут.

Компанията вече е продала някои не толкова важни марки и придобивки, които са допринесли за тежкото ѝ състояние.

От Гибсън вече са започнали процеса на ликвидация на своето международно отделение “Гибсън Иновации”, което продава слушалки, високоговорители, аксесоари и друга електроника.

“Вярваме, че взетото решението да се фокусираме върху основния ни бизнес, музикалните инструменти, съчетано със значителната подкрепа от нашите кредитори ще гарантира дългосрочна стабилност и финансово здраве на компанията”,

каза Henry Juszkiewicz, председател и главен изпълнителен директор на Gibson в своето обръщение към пресата.

Според г-н Грун, експерт по китари от всякакъв вид, фалитът на Gibson бил предвидим. Проблемите започнали след като компанията се разширила в бизнеса с домашна електроника. Но това не означава, че марката Gibson просто ще си отиде:

“Със сигурност името на марката и репутацията на компанията за китари се опетнява, но по никакъв начин не може да се каже, че умира даже е много възможно то да бъде възродено”.

добави той.

В ръцете на музиканти като B.B. King, Eric Clapton, Jimmy Page, Duane Allman и Slash, китарите на Гибсън са основен елемент-инструмент за блус и рок. Все пак сигничър китарата на Кинг – “Lucille” е Гибсън. B.B. King and Lucille

Легендарният джаз китарист Чарли Кристиан направи история, свирейки Gibson ES-150. Това е една от първите електрически китари свирена чрез усилвател с оркестър “Бени Гудман”. По-късно големите джаз китари на Гибсън са в арсенала на много велики имена като Уес Монтгомъри и Джо Пас.

Да си продадеш душата на дявола

Една от известните снимки на емблематичния пионер на делта блуса Robert Johnson го показва с китара Gibson L-1.  Според легендата самият дявол е настроил китарата му и го превърнал в легенда след като Johnson му е продал душата си.Robert JohnsonВъзраждането на кънтри музиката през 50-те и 60-те години на миналия век не би звучало толкова меко, без батальони от китари Gibson с метални струни наред с китарите на Martin и Guild.

Elvis Presley не започва с Гибсън, но притежава и свири на много от тях.Elvis PresleyЕрик Клептън изсвири солото на “Behind My Guitar Gently Weeps” на The Beatles на китара на Гибсън, която е взел назаем от Джордж Харисън, според GuitarWorld.com.

А Джими Пейдж, легендарният китарист на рокаджиите от “Led Zeppelin”, беше и остава дългогодишен лоялен Gibson почитател.

източник: https://www.telegraph.co.uk

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук станица. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Bulsatcom FusionTiVi.BG и Neterra TV.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *