Фалшивите Бийтълс си отмъщават на оригинала с концерти в Южна Америка

Това е историята на една измама, която не завършва добре

Фалшивите Бийтълс си отмъщават на оригинала с концерти в Южна Америка
През 1964 г., в разгара на Бийтълманията, техните почитатели в Южна Америка нетърпеливо чакат пристигането на “Великолепната четворка”. Вместо тях се появяват четиримата американци Том, Вик, Бил и Дейв.

Това е историята на една измама, която не завършва добре

През пролетта на 1964, докато светът е в тотално обожание на момчетата от Ливърпул, с големи заглавия в местните вестници се обявява лятното турне на Бийтълс в Южна Америка. Милиони ги очакват със затаен дъх и ето, че през юли същата година мечтата на тийнейджърите ще се превърне в реалност.

През пролетта на 1964, докато светът е в тотално обожание на момчетата от Ливърпул, с големи заглавия в местните вестници се обявява лятното турне на Бийтълс в Южна Америка.
The Beatles

Всъщност по това време Бийтълс са много далече от Аржентина. Те са си в Лондон, на дългоочаквана почивка между концерти и записи. Вероятно без тяхно знание четирима младежи от Флорида решават да заемат мястото им.

The Ardells свирят по барове и се опитват да пробият със собствена музика

Техният мениджър Боб Йори си спомня в документалния филм на BBC “The Day Beatles came to Argentina“, как решава да се възползва от популярността на британците и ги прекръства на The American Beetles с нарочно променено грешно изписване. Казва им да си пуснат косите и да се обличат точно както Бийтълс.

Преобразяването, което те правят уж на шега, им донася популярност и пълни барове, както и привлича вниманието на местните промоутъри. Аржентинският импресарио Руди Дуклос ги забелязва в клуб в Маями и им предлага да организира турне в Южна Америка. Започва подготовката и на промоутъри и концертни зали той пропуска да спомене, че това не е оригиналната група от Европа.

The American е изпуснато и остава само грешно написаното The Beetles

Никой нищо не подозира и в Аржентина, първата спирка от турнето им, телевизионните канали Channel 13 и Channel 9 се надпреварват да искат интервюта и участия в шоу програми на живо. Оказва се, че и двата канала имат запазено време с групата в една и съща вечер. С Channel 9 е подписан договор да са първи, но директорът на Channel 13  Алехандро Ромей изпраща кеч звездата Карадаждиян на летището и той принуждава групата и мениджъра им да го последват до телевизионното студио на канала.

Стига се дотам, че Channel 13 обявяват, че момчетата са отвлечени от конкурентите, а полицията и съдията се включват в преследването  В цялата суматоха баранбанистът им се озовава при Channel 13, докато останалите са отведени в телевизионното студио на Channel 9. В крайна сметка малко по-късно всички са заедно и за зрителите на Аржентина предстои най-голямото разочарование в живота им

Когато Том, Вик, Бил и Дейв излизат на сцената в студиото една от девойките от канала припада, след като не вижда сред четиримата Пол Макартни

Фиаското е пълно. Импресариото Руди Дуклос се отрича от тях и твърди, че не е знаел за подмяната. Докато участието в конкретното предаване някак минава между капките и Channel 13 достига най-високата гледаемост в цялата си история, пресата в Аржентина подлага на унищожителна критика представянето на The American Beetles на последвалите концерти в Южна Америка. Те са замервани със жълти стотинки, песните им са обявени за антимелодични, пеенето за ужасно и целият им талант е съсредоточен в косите им.

Възмущението от фалшивите Бийтълс продължава в медиите до края на декември 1964 г.
Възмущението от фалшивите Бийтълс продължава в медиите до края на декември 1964 г.
Photo by: Bill Ande

То е толкова мощно, че почти съвпада с обема публикации за оригиналната група от Великобритания. Неоспорим факт е, че заради скандала много младежи в Южна Америка започват да слушат Бийтълс и концертите на техните имитатори довеждат до началото на популярността на  рока на континента. Те са принудени да се задоволят с копието, защото Ливърпулската чевтворка така и не пристига никога в Южна Америка. Причините са прозаични – бедността по времето на военните хунти и липсата на достатъчно заможни промоутъри.

Фалшивите Бийтълси се завръщат в родната Америка, сменят името си на The Razor’s Edge и през 1966 г. издават сингъл без особен успех. В края на дестилетието се разделят и всеки тръгва по своя път.

За феновете на Бийтълс в Южна Америка остава споменът за една измама и неосъществената мечта да видят истинските си любимци на живо.

Източник: http://www.bbc.com/culture/story/20200423-how-the-fake-beatles-conned-south-america

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Vivacom, Bulsatcom, TiVi.BG, Neterra TV, СКАТ и bgtime.tv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *