49 години от смъртта Jim Morrison

Jim Morrison in black and white
Мистерията около последните 24 часа от живота на идола на хипи поколението Jim Morrison се заплита след разкритията на неговия приятел Сам Бернет, мениджър на клуб Rock & Roll в Париж

Той твърди, че вечерта на 3 юли 1971 г. Джим Морисън е дошъл в клуба да си купи дрога, отишъл е до тоалетната и повече не е излязъл от нея.

Според Бернет дилърите на певеца прикриват случилото се, като отнасят тялото в апартамента му, в който се е преместил няколко месеца по-рано с прителката си Памела Кортсън. Тя го открива във ваната на сутринта.

Jim Morrison with Girlfriend

Заключението на съдебния лекар е сърдечен удар, вероятно в следствие на свръхдоза. Никога не е правена аутопсия, а близките му научават за смъртта му едва след погребението на парижките гробища Пер ла Шез. Присъстват само няколко човека, а името е объркано и е вписан като Douglas James Morrison. Така Джим Морисън се присъединява към т.нар. Клуб 27.

Точно две години по-рано, на 3 юли 1969 г. на 27 години при странни обстоятелства умира Браян Джонс от The Rolling Stones, следват още музиканти от хипи движението – Джими Хендрикс и Джанис Джоплин. По-късно Кърт Кобейн и Ейми Уайнхауз ще станат част от тази тъжна статистика. В България на 27 години си отиде гениалният Митко Воев от Нова Генерация, с когото съм имала честта да си говорим за живота и музиката.

За своето верую в живота певецът на The Doors, автор на изящни стихове, вплетени в песни завява:

’’Аз се интересувам от всяко нещо, което води до бунт, безредици и хаос’’

Джим Морисън става известен през 60 те именно с поетичните си текстове и енергични изпълнения на живо

В началото на 70-те, групата му The Doors е със статуса на The Beatles и The Rolling Stones, а той е в плен на наркотиците.

Jim Morrison's Mugshot

The Doors записват последния си албум L.A. Woman през октомври 1970г., но групата почти няма ангажименти заради изцепките на певеца им на сцената. Същата година Джим Морисън е осъден за непристойно поведение на шест месеца затвор и 500 долара глоба, но остава на свобода и успява да се премести в Париж. В началото сякаш новата обстановка му действа добре, но само след няколко месеца всичко за него ще приключи.

the doors group shot

Личните демони на изпълнителите остават скрити за нас, но пък класики като първияt сингъл на The Doors Break on through (To the Other Side), изящната Light My Fire,и вечните  L.A.Woman и Riders On The Storm няма нужда да бъдат изпращани в Космоса, защото може би са прошепнати от него на когото трябва, за да ги слушаме на Земята.

R.I.P. Jim Morrison!

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Vivacom, Bulsatcom, TiVi.BG, Neterra TV, СКАТ и bgtime.tv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *