Топ 10 на най-популярните форми електрически китари | Част 2

Електрическата китара - Музикалният инструмент, който промени музиката завинаги

Топ 10 на най-популярните форми електрически китари | Част 2

Колкото повече напредвах в писането на статията толкова повече осъзнавах, че се превръща в едно своеобразно сравнение между двата гиганта в лютиерството Gibson и Fender.

Целта на статията не беше такава. Докато правех проучването се оказа, че клишетата затова са клишета, защото са верни. Тези производители не само са отговорни за изобретяването на модерната електрическа китара, но и са изваяли формите, които полагат основите за всяка следваща китара. Не че няма много други страхотни марки и форми китари, но всички те са малко или много повлияни от пионерите в бизнеса. Като човек влюбен в китарите от дете не бих могъл да кажа коя китара или производител са ми любими. Това е като да ме питат коя е любимата ми песен на Metallica? Ъъъ… ако се напъна може и да ги сбия до ТОП 20, но пак ще е трудно.

Истината, е че ако можех щях да имам от всяка китара (всеки цвят и вариант) поне по една. Много ми харесва когато някой ме попита: „Още колко китари ти трябват не са ли едни и същи нали всички правят едно и също?”. Моят отговор е: „А на теб колко чифта обувки или тениски ти трябват нали всички правят едно и също?” Но да продължим със списъка.

5. Gibson Flying V (1958)

Gibson Flying V показва един радикален и футористичен дизайн за времето си. Заради свирепата конкуренция с Fender и под натиска на много успешните Telecaster и Stratocaster от Gibson създават две от превърналите се в емблематични форми китари – Flying V и Explorer. Те патентоват и двете форми още през 1957г. Подобно на други китари на Gibson главата на Flying V е с 17 градуса наклон назад, което кара струните да упражняват по-голям натиск върху предния мост (нъта), от където идва и по-добрият състейн (устойчивост на тона). Друга характеристика за по-добрият състейн е разполагането на адаптерите в центъра на китарата. Именно заради тези ѝ характеристики Gibson Flying V се превръща в любима китара за метъл.

Изпълнители използвали Gibson Flying V: Lonnie Mack, Albert King, Dave Davies, Andy Powell, Michael Schenker, K. K. Downing, James Hetfield, Kirk Hammett, Dave Mustaine.

6. Gibson Explorer (1958)

Подобно на Flying V и Gibson Explorer шокира с радикален и футористичен дизайн. Първоначалното пускане на китарата в продажба обаче се оказва неуспешно и производството на Gibson Explorer е преустановено през 1963г. През 1976г. Gibson подновяват производството като с навлизането на хард рока и метъла Explorer става много популярна. Заради своята рядкост китарите Gibson Explorer произведени в периода 1958-59г. са едни от най-ценните винтидж инструменти на пазара със стойности прехвърлящи 250 000 долара.

Изпълнители използвали Gibson Explorer: James Hetfield, Allen Collins, Gary Moore, Eddie Van Halen, Neil Young, Dave Grohl. Pete Willis, The Edge (David Evans – U2)

7. Gibson SG (1961)

Точно като Les Paul, Gibson SG е синоним на рокендрол. Трудно е да си представим Black Sabbath или AC/DC без SG. Въпреки че се счита за рокендрол машина, тя е и много добра блус китара (вижте Ерик Клептън и Дерек Тръкс). Gibson SG стартира през 1961г., като произлиза от спада в продажбата на Gibson Les Paul. SG е била по-евтина за производство (и по-евина като цена), по-лека и чрез двойното изрязване дава значително по-голям достъп до най-високите тонове на грифа. Що се отнася до тона, SG е наистина подобна на Les Paul. Можете да поспорите, че Les Paul има по-голяма устойчивост на тона (състейн) от SG, въпреки че това ще варира в зависимост от модела. Основното предимство пред Les Paul е, че е SG е по-лека.

Изпълнители използвали Gibson SG: Angus Young, Tonny Iommi, Sister Rosetta Tharpe, Robby Krieger, Derek Trucks, Eric Clapton, Thom Yorke, Frank Zappa, Dickey Betts, Elliot Easton.

8. Fender Jaguar (1962)

Първоначално предназначена да бъде наследник на Fender Stratocaster, Jaguar се оказва червенокосото доведено дете на Fender. Ранните Fender Jaguar, просто не се продават достатъчно добре. Това налага прекратяване на тяхното производство. Така линията е преустановена през 1975 година. Въпреки това по време на пънк и алтернативно движение през 80-те и 90-те те отново стават популярни. Причината била тяхната ниска цена (обикновено се продавали евтино в заложните къщи). След съживяването на Jaguar през 1999г. Fender продължава да ги произвежда и до днес в различни конфигурации.

Изпълнители използвали Fender Jaguar: Kurt Cobain, Johnny Marr, Jim Root, Thurston Moore, John Frusciante, Elvis Costello, Josh Klinghoffer.

9. Gibson Firebird (1963)

В търсене на нови форми от Gibson наемат дизайнера на автомобили Ray Dietrich, който да създаде китара с по-популярна визия. Повлиян от кариерата си в автомобилостроенето Dietrich прави дизайн наподобяващ задните перки на колите от 50-те години. Но всъщност това което той прави е да смекчи чертите на Gibson Explorer като заобли ръбовете. Даже може да се каже, че това е обърнат Fender Jaguar. Различното тук е че Gibson Firebird  е първата китара на Gibson, в която се използва “нектру” (грифа и тялото на китарата са от едно парче т.е. няма сглобка) конструкция.

Изпълнители използвали Gibson Firebird: Johnny Winter, Warren Haynes, Allen Collins, Clarence “Gatemouth” Brown, Paul McCartney, Phil Manzanera, Brian Jones.

10. Rickenbacker 360/12 (1963)

Rickenbacker 360/12 е “полу-куха” електрическа китара считана за една от първите 12 струнни електрически китари. Rickenbacker изобретяват иновативен дизайн на главата. Те включват едновременно ключове използвани при акустичните (класически) китари и ключовете използвани при електрическите китари, като по този начин се елиминира нуждата от по-голяма глава, така характерна за 12 струнните инструменти.

Изпълнители използвали Rickenbacker 360/12: George Harrison (Тhe Beatles), the Byrds, Tom Petty and the Heartbreakers, XTC, R.E.M., the Smiths

Като за десерт съм запазил и наистина първата електрическа китара в историята. Тя има гръмкото заглавие “Тиганът“.

The Rickenbacker “Frying Pan” (1931)

“Тиганът” е първата електрическа китара произвеждана някога. Инструментът е създаден през 1931г. от George Beauchamp и впоследствие е произведен от Rickenbacker Electro. Китарата печели името си, заради формата, която прилича на тиган (има плоско кръгло тяло и грифа представлява “дръжката”). Тя е била предназначена за популярната тогава хавайската музика. Beauchamp и механикът Adolph Rickenbacker започнаха да продават Frying Pan през 1931г. Beauchamp не успява да получи патент за своята идея чак до 1937г. Това позволява на други китарни компании да произвеждат и продават електрически китари през същия период.

The Rickenbacker “Frying Pan” - "Тиганът" е първата електрическа китара, произвеждана някога. Инструментът е създаден през 1931г. от George Beauchamp и впоследствие е произведен от Rickenbacker Electro.

Част 1 може да прочетете ТУК

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Bulsatcom Fusion, TiVi.BG и Neterra TV.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *