Топ 10 на най-популярните форми електрически китари | Част 1

Електрическата китара - Музикалният инструмент, който промени музиката завинаги

Топ 10 на най-популярните форми електрически китари | Част 1

20-ти век ще остане в историята, като времето в което се направиха революционни технологични открития. Този технологичен прогрес допринесе за най-високите и най-ниските точки в човешката история. Като започнем с изобретяването на ракетния двигател, ядрените оръжия и преминем през изстрелването на човек в космоса, кацането на луната и… създаването на електрическите музикални инструменти.

Популяризирането на радиото в световен мащаб в началото на 20-ти век направи революция в слушането и възпроизвеждането на музика. То позволи (или по-скоро изиска) разработването на нови технологии за записване, възпроизвеждане и разпространение на музика.

Именно тази нова форма на разпространение на музиката донесе една нова свобода. Тя позволи широко експериментиране с нови музикални стилове и форми, които да оспорят приетите до тогава музикални норми и правила.

Изобретяването на музикалното усилване и електрическите инструменти в средата на 20-ти век революционизира популярната музика и ускори развитието на новите форми на музика.

Историята на съвременната музика е значително оформена от един инструмент – електрическата китара

Историята на съвременната музика е значително оформена от един инструмент - електрическата китара

Много голяма част от музиката, която обичаме днес, просто нямаше да е възможна без нея. През годините са правени всевъзможни варианти на електрическата китара. Едва ли са останали форми и материали, с които да не е експериментирано. Този списък определено не отразява всички форми на модерната електрическата китара, както и не заявява, че това са най-добрите китари. Това е списък показващ най-популярните форми на модерната електрическа китара, които са изиграли най-голяма роля в оформянето на съвременната музика. Самият списък до голяма степен показва историята и развитието на електрическата китара без да ги подрежда или степенува по популярност.

Най-ранните електрически китари датират още от 20-те и 30-те години на миналия век. Това обаче са много примитивни прототипи на съвременната електрическа китара с твърдо тяло. Затова нашият списък ще започне от това което се счита за началото и за първата „истинска” електрическа китара с твърдо тяло.

1. Fender Telecaster (1948)

Първа в този вечен списък е считана за първатата „истинска” електрическа китара с твърдо тяло. Дълго смятана “просто” за кънтри китара, Fender Standard Telecaster е може би една от “най-гъвкавите” китари, правени някога. Използвана от китаристи свирещи в различни стилове като Jack White и Vince Gill тя е инструмент използван в студиото от почти всяка група или изпълнител в един или друг момент. Telecaster дължи успеха си на своя ярък и носов тон, който свирен чисто (без дисторшън) излъчва силно кънтри звучене. Въпреки това, когато се използва с дисторшън Telecaster става една от най-режещите китари. По този начин тя се превръща в идеалният инструмент за соло китаристи. Минусът на Telecaster е, че не е много добър за ритъм китара.

Изпълнители използвали Fender Telecaster: Jimmy Page, Joe Strummer, Keith Richards, Bruce Springsteen, John 5, Jeff Buckley, Prince, James Burton, George Harrison, Albert Collins, Muddy Waters, Syd Barrett, Jack White, Danny Gatton, Vince Gill, Johnny Greenwood.

2. Gibson Les Paul (1952)

Втора и определено силно повлияла развитието на съвременната музика чрез своите хъмбъкър адаптери е Gibson Les Paul. Забавен факт, който много музиканти не знаят (или по-скоро не са се замисяли) за Gibson Les Paul, е че това е може би една от първите сигничър (разработена с помоща и направена за музикант) китари на света. Китарата е проектирана съвместно от изобретателя и джаз китарист Лес Пол. Той също е изобретил и държача на хармоника, използван от Боб Дилън. Китарата обикновено се свързва с рокендрол и метъл, но всъщност се използва в доста различни жанрове. Това е чудесна джаз и блус китара, считана за тайното оръжие на Боб Марли. Определящата характеристика на китарите в стила на Les Paul е техният пълен и устойчив тон (състейн). Именно това ги прави много подходящи за по-горе посочените жанрове.

Изпълнители използвали Gibson Les Paul: Les Paul, Slash, Jimmy Page, Billy Gibbons, Zakk Wylde, Ace Frehley, Bob Marley, Steve Clark, Joe Perry, Eric Clapton, Duane Allman, Buckethead, Peter Green.

3. Fender Stratocaster (1954)

За първи път представена през 1954г., Fender Stratocaster е една от най-емблематичните електрически китари. Тя е трябвало да бъде наследник на Fender Telecaster, но успехът ѝ е толкова голям, че Stratocaster се превърща в любимата китара на музикантите от почти всички жанрове. Stratocaster е многофункционална китара, така че не може да се каже, че има един характерен тон. Обикновено я определят като китара с много ярък и режещ звук (макар и не в същата степен като Telecaster). Strat е чудесен избор за соло китаристи (с изключение на джаз). Една от слабите ѝ страни, е че е леко слаба за ритъм китара тъй като звучи малко тънко. Въпреки че това най-много зависи от стила на свирене, вида на усилвателя и неговата настройка. Fender Stratocaster е една от най-копираните китари в света.

Изпълнители използвали Fender Stratocaster: Jimi Hendrix, Eric Clapton, David Gilmour, Jeff Beck, Buddy Guy, Ritchie Blackmore, Dick Dale, John Frusciante, Eric Johnson, George Harrison, Buddy Holly, Mark Knopfler, Yngwie Malmsteen, John Mayer, Kenny Wayne Shepherd, Stevie Ray Vaughan.

4. Gibson ES-335 (1958)

Пусната в продажба през 1958г., Gibson ES-335 е „полу-куха” китара, която обикновено се използва за блус. Тя има ефирен и пълен тон и като другите „полу-кухи” китари се смята, че има част от честотната характеристика, която бихте получили от акустична китара. Този характерен звук дава малко по-широк тон от китарите с твърдо тяло. Въпреки това полу-кухите китари имат сериозен недостатък. Те често правят микрофония (feedback) когато се свирят с дисторшън или много силно. Чудесни са за блус, но не са предпочитани за по-твърдите жанрове като рок и метъл.

Изпълнители използвали Gibson ES-335 1958: Eric Clapton, Chuck Berry, Otis Rush, Dave Grohl, Eric Johnson, Warren Haynes, Alvin Lee, T-Bone Walker, Freddie King, Roy Orbison.

Прочетете ЧАСТ 2 ТУК

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Bulsatcom Fusion, TiVi.BG и Neterra TV.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *