Поклон, Маестро Мориконе!

Поклон, Маестро Мориконе! | MMTV Online
На 91 години в Рим почина Енио Мориконе

Смятан за най-великия филмов композитор, той ни остави музиката си в над 500 филма и телевизионни проекта, спечели сърцата ни и промени звука на киното завинаги.

Роден в Рим, на 10 ноември 1928 г. Енио Мориконе от малък се насочва към музиката. Интересен факт е, че учат в началното училище със Серджо Леоне, но професионално съдбата ги събира чак след 25 г. във филма “A Fistful of Dollars”.

Sergio Leone meets Ennio Morricone

Мориконе отказва да научи английски, пише музиката за спагети уестърните с Клинт Иистууд, а Холивуд му отмъщава като му дава Оскар едва през 2016 г. и то за музиката към филма на Тарантино “The Hateful Eight”. Това се случва след 5 номинации през годините от 1964 насам.

Хърби Хенкок изненадващо грабва Оскара, когато всички очакват Маестро Мориконе да го получи за музиката си към “The Mission” (1986 г.)

Ennio Morricone and Quentin Tarantino

Най-известният съвременен италиански композитор активно създава класически произведения, пише песни за Мирей Матио, Пол Анка, K.D. Lang. Съавтор е на парчето на Pet Shop Boys “It Couldn’t’ Happen Here”. Негова музика е ползвана за начало на концерти на Metallica и The Ramones и семплирана от Jay Z.

През 2007 г. излиза албумът “We All Love Ennio Morricone”, трибют от известни музиканти като Андреа Бочели, Селин Дион, Брус Сприйнгстийн, Металика и др.

През януари 2016г. Маестро Мориконе отбеляза 60 години музикална кариера с турне в тад 40 градове в Европа. Последният му концерт беше през януари в Palazzo Madama в Рим.

 

Благодарим и поклон Маестро!

 

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Vivacom, Bulsatcom, TiVi.BG, Neterra TV, СКАТ и bgtime.tv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *