Андрю Лойд Уебър тръгва на битка за спасение на културата и развлекателния бизнес на Острова

Андрю Лойд Уебър тръгва на битка за спасение на културата и развлекателния бизнес на Острова

Най-уважаваният и световно признат композитор и театрален продуцент Андрю Лойд Уебър заведе дело срещу правителството заради двойни стандарти към културните прояви във Великобритания.

Очакваната дата 21 юни за отваряне на театри, концерти и събития така и не се състоя.

Премиерът Борис Джонсън обяви удължаване на рестрикциите заради разпространението на новия индийски щам на Covid-19. Андрю Лойд Уебър беше отправил предупреждение, че ще съди ръководството на държавата, ако отварянето на развлекателния бизнес в пълния му обем не се осъществи на определената през юни дата. Друго важно негово искане  към министъра на културата Найджъл Хъдълстоун е предоставяне на резултатите от обявената от него схема за пилотно разрешение на няколко големи събития за тестване на резултатите.

The Events and Research Programme (ERP) позволи провеждането на финала за Купата на Англия, Download Festival и Brit Awards. Организаторите на събития очакваха данните от екперименталното отваряне да бъдат публикувани миналата седмица, за да може да си организират бизнеса през летните месеци. Те обаче така и не се появиха. Сега правителствения отдел за култура, медии и спорт излезе с изявление, че разбира трудностите на бизнесите, схемата продължава да е налична, но рестрикциите ще отпаднат евентуално през юли.

В същото време от развлекателната индустрия задават въпроса защо беше разрешено провеждането на толкова големи по посещаемост спортни прояви като тенис турнира Уимбълдън и Европейското първенство по футбол 2020, докато големи музикални фестивали и други културни прояви бяха отменени?

Според Андрю Лойд Уебър действията на британското правителство поставят театралните и музикални организации на ръба на съществуването.

‘’ Ние просто трябва да видим тези цифри, които се изполват да бъде задушена толкова нечестно индустрията ни’’

Към Андрю Лойд Уебър се присъединява и Крейг Хасал, изпълнителен директор на световно известната концертна зала Роял Албърт Хол в Лондон, който смята, че постоянната несигурност дали даден концерт ще се състои или не, отблъсква зрителите и непубликуването на резутатите от пилотното провеждане на няколко събития допълнително затруднява развитието на развлекателния сектор, почти унищожен от пандемията.

Майсторът на мюзикълите Уебър отказа предложението на правителството да включи в пилотната схема премиерата на новия му спектакъл ‘’Пепеляшка’’. Той направи това в знак на солидарност към колегите си от развлекателната и събитийна индустрия. Само ще припомня, че приходите от шоубизнес сектора на Острова се оценяват над 100 милирда британски лири на година.

Делото срещу правителството на Обединеното кралство е заведено от група известни имена от индустрията, сред които освен Андрю Лойд Уебър са и продуцентите от Уест Енд Соня Фридман и Камерън Макинтош. Подкрепа имат и от бившия вокал на групата Дженесис Питър Гейбриъл, организатор на фестивала Womad и организацията LIVE, която представлява над 3150 фирми 4000 изпълнители и 2000 сценични работници.

Другото искане на групата зад правния иск е за застрахователен фонд, подкрепен от държавата, който да покрие събитията на живо през това лято. Това означава, че отменените събития ще могат да си вземат парите обратно, а правителството ще получи печалбата от всяко събитие, което се състои. Организаторите на концерти и фестивали вече са отправили молба за такова подпомагане, което в момента се предоставя на заетите във филмовата и телевизионна индустрия още от началото на годината.

Дали не е време и у нас разединената гилдия на артисти, театри, промоутъри и организатори на събития да се обедини с единно искане за подкрепа от държавата?

Всички знаем какво се случи с българската култура през последните 18 месеца.

Без да навлизаме в конспиративни теории защо точно тя беше най-неглижирана в световен мащаб ще си позволя един цитат в тази връзка, който не е на гръцки философ или световно известен интелектуалец. Думите са на украинския политик и олигарх Виктор Пинчук:

‘’Изкуството, свободата и творчеството ще променят обществото по-бързо от политиката’’.

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Vivacom, Bulsatcom, TiVi.BG, Neterra TV, СКАТ и bgtime.tv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *