Забравихме ли да се забавляваме след избухването на пандемията

Забравихме ли да се забавляваме след избухването на пандемията
Дали коронавирусът не ни накара да обръщаме внимание само на лошите новини?

Забавление – какво е това? Сякаш сме сложили не розови, а черни очила, през които виждаме единствено проблемите. А с такива очила кой би могъл да намери сили да се усмихне…Самите ние често казваме на своите близки, приятели и колеги да се забавляват, докато са на почивка.

През изминалата година обаче много по-рутинни занимания се превърнаха в начин да разнообразим ежедневието си в условия на строги ограничения. Едва ли са малко хората, за които пазаруването в местния магазин или дори посещението при зъболекаря в най-трудните месеци, е изглеждало примамлива идея.

Как пандемията промени представите ни за разнообразие и забавления?

Имаше период, когато новата прическа и грижите за цветята в градината отстъпиха пред страха от заразяване с вируса. И не се ли превърна иначе досадното обикаляне по магазините със списъка с покупки в развлечение, в начин да избягаме от дома затвор?

Лесно можем да дефинираме забавлението. Това са миговете, когато гледаме малко кученце, което си играе с гумена играчка и подскача наоколо. Или когато решим да се качим на автобус, без да знаем къде ще ни отведе. Забавно е и когато караме каяк с приятели или пък приготвяме най-вкусния и ароматен домашен хляб с децата си.

Също толкова лесно можем да изброим нещата, които смятаме за скучни и досадни: миенето на зъби, пътуването със самолет, чакането на опашка за подновяване на шофьорската книжка или присъствието на служебна вечеря. Тъжно е, че списъкът с обстоятелствата, които ни карат да се отегчаваме расте с всеки изминал ден.

Не спряхме ли да обръщаме внимание на всички онези малки радости? Ако да, защо го допуснахме? Дали твърде напрегнатият ни живот ни доведе дотук?

Насладата от живота е умение, което се научава

Има хора, които не могат да изпитат удоволствие от нищо. Те се наричат анхедонисти. За тях няма ситуация, която може да ги зарадва, а това ги кара да се отдръпнат от социалните контакти и да избягват социални събирания, просто защото ги смятат за безсмислени. Анхедонизмът се свързва с депресия, тревожност и посттравматично стресово разстройство. Ако те бъдат лекувани, човекът би могъл да се отпусне и наслади на живота си.

Всички останали, които са в добро психично здраве, просто са забравили как да се забавляват и усмихват, натоварени с куп задължения и ангажименти.

Как бихте реагирали, ако сутрин, бързайки с колата за работа, попаднете в задръстване на кръстовище, а причината е… ято пресичащи патици? Повечето шофьори биха се усмихнали и разсмели на случката, но със сигурност ще има и такива, които ще се изнервят още повече. Вие от кои ще сте? Ще се събуди ли във вас онова по детски чисто желание за забавление?

Млада майка споделя, че не спира да си напомня колко важно е да се радва на децата си. Въпреки умората, въпреки безкрайните домакински задължения, повечето от които са свързани именно с тях. Тя разказва: „Направих грешката да измия пода точно преди да обядваме. По-малкото ми дете просто обърна купичката с бананова каша на главата си и по пода. Първата ми реакция бе да се ядосам. Въздържах се и започнах да се смея. Дъщеря ми със сигурност няма да помни случката един ден, но не и аз. За мен беше момент на отпускане, на бягство от сивото ежедневие.“

Често планираме събития или срещи, за които имаме големи очаквания. И ако всичко върви гладко, наистина изпитваме удоволствие от тях.

Оставете се на спонтанността, поне за малко

Но понякога най-голяма радост носят спонтанните решения и неочакваните срещи, които не сме организирали. Представяте ли си колко приятно би било да срещнете на улицата човек, който не сте виждали от години? Толкова неща имате да си кажете, за да наваксате пропуснатото време! Случайността може да донесе толкова усмивки.

Не подценявайте на пръв поглед незначителните поводи за щастие и наслада. Няма ли да се усмихнете, ако ваша колежка се върне след обедната почивка с няколко чанти с покупки и реши да дефилира с всяка от тях пред вас в офиса, сякаш е на модно ревю? Спонтанно и забавно би било, нали?

Когато се усмихвате и сте щастливи, доставяте удоволствие и на околните. Споделеният смях, разказаната история могат да подобрят настроението на всеки. А топлите спомени от весели случки вършат чудеса, когато сте под силен стрес или в напрегната ситуация.

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Vivacom, Bulsatcom, TiVi.BG, Neterra TV, СКАТ и bgtime.tv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *