Фалшива ли е новината за смъртта на проф. Люк Монтание?

Фалшива ли е новината за смъртта на проф. Люк Монтание?
“Люк Монтание е починал”

Фалшива новина или факт е появилата се на 8-ми февруари информация за смъртта на носителя на Нобелова награда и обявен за гуру на анти-ваксърските настроения по света проф. Люк Монтание. Френският сайт FranceSoir е единственото място в чуждестранна медия, която е публикувала съобщението за смъртта на известния вирусолог. Тя излезе и в много български медии и сайтове. Официално потвърждение или опровержение на новината няма до момента.

Смъртта му е обявена първо със съобщение във Туитър сутринта на 8-ми февруари, а по-късно отново следобяд същият ден. В него се казва: ‘’На 89 годишна възраст ( 18 август 1932 г – 8 февруари 2022 г ) професор Люк Монтание почина в американската болница в Neuilly-sur-Seine. Доктор Жерар Гийом, един от неговите най-близки сътрудници, ни довери че той си е заминал спокоен, заобиколен от децата му.’’

Докато в социалните мрежи хиляди споделят новината и публикуват съболезнования за близките, до момента нито един официален източник или друга френска или международна медийна агенция не е потвърдил информацията за смъртта на проф. Монтание.

Джанлуиджи Парагоне, политикът който покани откривателят на вируса на СПИН на демонстрацията срещу Ковид мерките в Милано през миналия месец, коментира на профила си във Фейсбук, че нито може да потвърди, нито да отрече новината. Той обаче сподели, че от няколко дни се опитва да се свърже с екипа на професор Монтание без успех до момента.

Кой е проф. Люк Монтание?

Люк Монтание ( на френски: Luc Montagnier ) е френски вирусолог.

Заедно с Франсоаз Баре-Синуси открива ХИВ, вируса на СПИН. През 2008 г. за откритието си двамата френски учени, заедно с Харалд цур Хаузен, получават Нобелова награда за медицина. Люк Монтание е роден на 18 август 1932 година в Шабри, Франция, единственото дете в семейството на Антоан Монтание, счетоводител, и съпругата му Мариан Русле.От ранно детство започва да се интересува от наука. Учи в колежа в Шателро, а след това следва в университетите на Поатие и Париж. През 1972 г. постъпва в парижкия Институт „Пастьор“, професор е по вирусология от 1975 г.

След получаването на Нобеловата награда през 2008 г. Люк Монтание започва да прави спорни изявления и заема позиции, които научната общност отхвърля. Така през 2017 г. той се обявява против ваксинациите, а през 2020 г. твърди, че вирусът на Ковид-19 е изпуснат от китайска лаборатория.

Откриване на вируса на СПИН

През 1982 г. Уили Розенбаум, лекар, работещ в болница „Hôpital Bichat“ в Париж, моли д да проучи възможността причината за мистериозния нов синдром, който по-късно е наречен СПИН, да е вирус. Розенбаум е имал решаваща роля в откриването на вируса на СПИН, защото често на научни конференции е изразявал своята хипотеза, че източникът на болестта е вирусен, и дори е направил биопсия на лимфен възел от свой пациент, където е открит вирусът. През 1983 г. група от изследователи и лекари, водена от Люк Монтание и Франсоаз Баре-Синуси, открива вируса, причиняващ болестта. Първоначално вирусът се нарича LAV (Lymphadenopathy-associated virus). Година по-късно, след като група от американски изследователи, ръководени от Робърт Гало, потвърждава откритието, вирусът получава ново име HTLV-III ( човешки Т-лимфотропен вирус тип III ).

През 1990 г. Монтание отрича, че ХИВ може сам да предизвика СПИН. Той заявява, че ХИВ се нуждае от кофактор, който според него е микоплазма. Повечето съвременни учени не споделят това виждане.

Люк Монтание води спорове с Робърт Гало за това кой пръв е изолирал ХИВ, но накрая двамата се съгласяват на компромисно решение: и двамата се записват като откриватели на вируса ХИВ.

В продължение на няколко години в научния свят продължават споровете на кого принадлежи правото на първоначалното откритие на вируса, на екипа на Монтание или на този на Гало. През 2008 г. спорът изглежда окончателно уреден след обявяването на Нобеловата награда за физиология и медицина за Монтание и Франсоаз в Съединените щати за откриването на вируса на СПИН, без споменаването на работата на Гало. Монтание е съосновател на Глобалния фонд за изследване и превенция на СПИН и съвместно управлява Международната програма за вирусологично сътрудничество.

Люк Монтание изразява мнението си и по време на пандемията от COVID-19.

По време на пандемията професор Люк Монтание нашумя с категоричните си изявления против ваксините и въвеждането на зелен сертификат. На площада в Милано през януари 2022 г. пред демонстрантите той заяви:

„Противно на казаното, тези ваксини изобщо не предпазват. Това става ясно постепенно и е научно признато днес. Това доказват не само научните експерименти, но и тестовете върху болните“.

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате в социалните мрежи: FacebookInstagramTik Tok и Twitter. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни OnDemand на нашият сайт MM Player или в канала ни в YouTube.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *