Джон Уилямс на 90 години с пълен работен график

Джон Уилямс на 90 години с пълен работен график

Джон Уилямс навършва достолепните 90 години на 8-ми февруари и по работния му график за 2022 по нищо не изглежда да планира намаляване на темпото.

Един от най-успешните и обичани от няколко поколения филмови композитори ще има доста ангажименти тази година. Албум с Берлинската филхармония, проекти със Стивън Спилбърг, концерт в Кенеди център за тържествено отбелязване на юбилея му. Петкратният носител на Оскар е създател на едни от най-популярните филмови мелодии за всички времена. Джон Уилямс пише музиката за  десетки култови филми, сред които ‘’Челюсти’’, ‘’Извънземното’’, ‘’Междузвездни войни’’, ‘’Джурасик парк’’, ‘’Супермен’’ и ‘’Хари Потър’’. В момента завършва композициите за още два филма и ако не му мине път COVID, предстои да дирижира поне пет концерта между април и ноември.

В момента Джон Уилямс завършва работа по новия филм на Стивън Спилбърг ‘’The Fabelmans’’, като записите започват следващият месец в Лос Анджелис. Филмът, провокиран от детските спомени на Спилбърг в Аризона, е предвиден да излезе на 23 ноември 2022, а този филм ще е 29-ят общ проект на двамата гения.

john williams turns 90
Джон Уилямс и Стивън Спилбърг

Началото на съвместното им сътрудничество започва през 1974 г. с ‘’Sugarland Express’’. Композиторът има 52 номинации за Оскар, абсолютен рекорд в историята на писането на филмова музика, като 17 от тях са за филми на Спилбърг. Както три от петте му спечелени статуетки са с филми на Спилбърг: ‘’Челюсти’’, ‘’Извънземното’’ и ‘’Списъкът на Шиндлер’’.

джон-уилямс-на-90

Джон Уилямс пише в момента и музиката за петият филм от предицата за Индиана Джоунс, който се планира да излезе през 2023 г. Творческото му дълголетие е впечатляващо, стартира през далечната 1958 г. и продължава чак до наши дни.

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате в социалните мрежи: FacebookInstagramTik Tok и Twitter. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни OnDemand на нашият сайт MM Player или в канала ни в YouTube.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *