България е в топ 10 на най-успешните страни на Евровизия в последното десетилетие

В топ 10 сме на най-успешните страни на Евровизия | MMTV
България се нарежда на 8-мо място в класацията на най-успешните страни на междунардония песенен конкурс Евровизия за последните 10 години

Това стана ясно от обявената официална класация, включваща всички 46 държави участвали в престижната музикална надпревара от 2010 г. насам.

Резултатът се формира на база на получените точки в десетте големи финала на шоуто – от този в Дюселдорф през 2010 г. до финала в Тел Авив през 2019 г.

На първо място в класация логично е Швеция, където конкурсът е в центъра на креативната индустрия, която заема значителен дял от БВП на страната. Второтo място е за Италия, а топ 8 допълват още Русия, Азербайджан, Украйна, Холандия, Австралия и България.

Осмото място на България е изключително впечатляващо, защото страната ни реално има само три финала през това десетилетие.

Второто място на Кристиан Костов през 2017 г. в Киев с песента „Beautiful Mess”.

Четвъртото място на Поли Генова през 2016 с „If Love Was A Crime” в Стокхолм.

И 14-тото място на групата Equinox през 2018 в Лисабон.

В периода 2016 г. до 2018 г. БНТ е на практика най-успешната телевизия участвала в конкурса и българските песни събират най-много точки, изпреварайки телевизии с по-големи музикални индустрии като Швеция, Русия, Холандия, Италия, Германия и Великобритания.

Тазгодишното 65-ото издание на конкурса ще се проведе в холандския град Ротердам. Големият финал на Евровизия 2020 г. е на 16 май в залата Rotterdam Ahoy, а първият и вторият полуфинал – на 12 и 14 май.

Холандия спечели правото да домакинства Евровизия 2020 след победата на младия и дотогава неизвестен изпълнител Дънкан Лорънс с песента „Arcade“. Дънкан беше избран с вътрешна селекция от Холандската телевизия.

Всяка година Евровизия събира пред екрана на 200 милиона зрители от цял свят. Конкурсът се излъчва без прекъсване всяка година от 1956 г. насам, което го прави една от най-дълго съществуващите телевизионни програми в света.

Все още се очаква потвърждение дали България ще вземе участие в конкурса през 2020 година.

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Vivacom, Bulsatcom, TiVi.BG, Neterra TV, СКАТ и bgtime.tv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *