Как да четем повече книги?

Не забравяйте - четенето на книги не е състезание

Четенето на повече книги е цел, която много хора си поставят в началото на годината, но времето все не стига. Работа, личен живот, фитнес, онзи нов сериал, за който всички говорят – все нещо успява да ни отвлече вниманието. И все пак с малко повече упоритост и решителност целта не е непостижима. Ето няколко съвета как да добавите още няколко заглавия към списъка с прочетени книги.

Поставете си конкретна цел

„Искам да чета повече тази година“ звучи добре, но това едва ли ще се случи, ако не си поставите конкретни и постижими цели. Но вместо да се стремите към 50 книги на година, по-добре си определете за четене по 50 страници на ден. По-малките и краткосрочни цели са много по-постижими и в дългосрочен план ще доведат до желания резултат. Каквито и да са намеренията ви, не ги споделяйте с околните. Изследванията показват, че така шансът да ги реализирате е много по-малък. По-добре си замълчете сега и се похвалете с постижението си по-късно.

Определете си време за четене

Определете си време за четенеНезависимо дали става въпрос за 20 минути, докато пиете сутрешното си кафе, половин час в обедната почивка, или 45 минути преди лягане, определете кога точно ще четете и дори си го запишете в календара. Колкото и заети да сте през деня, ако четенето ви е приоритет, ще успеете да го вмъкнете в графика.

Включете се в книжен клуб

Книжните клубове са чудесен начин не само да четете повече, но също да общувате с други хора и да говорите за литература. Може би се нуждаете от допълнителен стимул, а отговорността, която ще носите пред “съклубарите” си е точно това. Все пак се ангажирате да можете да обсъдите избраното произведение на срещите. А за тази цел трябва да сте го прочели.

Не се притеснявайте да зарежете неподходящите книги

Не се насилвайте, ако видите, че определена книга просто не е за вас. Така само ще загубите време и ще се лишите от удоволствието и радостта от четенето. Ще ви отнеме доста повече време да завършите историите, които са ви скучни или вървят трудно. Вместо това можете да продължите с някое много по-приятно четиво.

Винаги носете книга със себе си

Винаги носете книга със себе сиМоже да си имате най-уютното кътче за четене вкъщи, но не трябва да ограничавате тази дейност само до дома си. Можете да четете книги навсякъде и по всяко време – докато пътувате в градския транспорт или чакате приятелите си да пристигнат за срещата ви. Много удобни в този случай са електронните четци. Те са компактни, леки и се побират дори в малки чанти, а с тях може да си носите стотици книги навсякъде.

И не забравяйте, че все пак не сте на състезание

Чудесно е, че искате да четете повече книги, но това не трябва да ви е самоцел. Книгите ни обогатяват и забавляват, носят ни чувство на радост, понякога на тъга, правят света ни по-пъстър, а живота по-красив. Насладете се на всичко това и не мислете за бройката.

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Vivacom, Bulsatcom, TiVi.BG, Neterra TV, СКАТ, NET 1 и bgtime.tv.