Как да увеличим скоростта на четенето си

Ето няколко трика за по-бързо четене

Как да увеличим скоростта на четенето си

На всеки се е случвало да му се събере много за четене. Дали ще е за училище, университет или работа, задължителната литература е най-досадната и безинтересна.

За ситуациите, в които се налага да прочетете много страници, а нямате никакво време, съм ви приготвила няколко трика за по-бързо четене.

Какво е скоростно четене?

Скоростното четене е способността на човек да възприема текстова и всякаква друга информация по-бързо от обикновеното. Тази способност не е вродена, а се развива.

Скоростното четене е способността на човек да възприема текстова и всякаква друга информация по-бързо от обикновеното.

Искате ли само с няколко секундно задържане на погледа върху страницата, не само да сте я прочели, но и да разберете това, което е написано на нея? Да, това е напълно възможно.

Масово хората се учат да четата на около 6-7 годишна възраст. Четейки децата произнасят думите на глас. След това малко по-малко започват да четат безшумно, но продължават да произнася думите наум.

Повечето хора се стараят да се развиват в много области и да се усъвършенстват. Нивото им на четене обаче остава на около 9 годишно дете – безшумно, но все пак произнасяме всяка дума наум.

Повечето хора се стараят да се развиват в много области и да се усъвършенстват. Нивото им на четене обаче остава на около 9 годишно дете.

Скоростното четене има много преимущества пред обикновеното. Освен по-бързо, информацията се усвоява много по-добре. Така да се каже мозъкът ни започва да работи на по-високи обороти и възприятието на информация става по-качествено.

Произнасянето на думите наум ограничава скоростта ни на четене. Така зрителният анализатор на мозъка е способен да възприеме и обработи стотици и дори хиляди пъти повече информация, отколкото слуховия. Най-важното, което трябва да направим е да се научим да възприемаме и обработваме текстова информация главно чрез зрителния анализатор. Разбира се, това е много трудно, тъй като сме обучавани и свикнали на друг тип четене.

Упражнения за трениране на четенето

Упражнения за трениране на четенето

Предупреждавам ви, изисква време и усилия! Не очаквайте чудеса.

Упражнение 1:                                                                                                                                             

Докато четете книгата бройте до 50, а след това обратното. Това ще подтисне слуховият анализатор по време на четене. Той ще е зает с броенето, а зрителният ще е зает с четенето. Целта на това упражнение е да научите мозъка ви да разбира информацията без да използва слуховия ви апарат. След като прочетете две или три книги по този начин може да преминете към упражнение 2.

Упражнение 2:

Вземете друга книга. Докато я четете си повтаряйте някое изречени или кратко стихотворение. Повтаряйте го докато прочетете цялата книга. При това упражнение също трябва да прочетете две или три книги, които не трябва да са под 300 страници.

Упражнение 3:

Подгответе си текст, който сте чели. Предварително избраният текст ще ви накара да четете по-бързо, отколкото можете да произнесете думите.

Упражнение 4:

При това упражнение ще ви трябва показалка или картонче. Ще ги използвате, за да следите редовете. Целта на това упражнение е да се научите да движите очите си плавно и равномерно по текста. Може да ви се стори невероятно, но в момента очите ви „прескачат“ от дума на дума. Това бави четенето и уморява очите ви. За една страница текст не трябва да отделяте повече от 50-70 секунди.

Пожелавам ви приятно четене. И не забравяйте, че всичко изисква време, труд и много четене на книги.

Пожелавам ви приятно четене. И не забравяйте, че всичко изисква време, труд и много четене на книги.

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Vivacom, Bulsatcom, TiVi.BG, Neterra TV, СКАТ и bgtime.tv

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *