Най-скъпите екранизации по книги

Най-скъпите екранизации по книги | MMTV Online
„Прочети книгата, преди да гледаш филма!“ Да, ама не!

Дори най-фанатичните защитници на книгата са се поддавали на изкушението на киното. A и трябва да си признаем, че четенето изисква много повече време и енергия. Безкрайно благодарни сме за всички адаптации, които са погъделичкали любопитството ни и са ни накарали да прочетем книгите, чиито истории са ги вдъхновили. Вижте кои най-скъпите екранизации по книги.

Хари Потър”

Книгите за магьосника с кръгли очила Хари Потър и неговите подвизи са гореща тема в България заради новите си корици. Истината е, че с нови или без нови илюстрации, вълшебните книгите винаги са привличали вниманието на критиците и любовта на феновете.

"Хари Потър”

Същото можем да кажем и за филмите, с които поредицата на британката Джоан Роулинг бяха пресъздадени на голям екран. Но освен с невероятния си брой почитатели, екранизациите по романите на Роулинг могат да се похвалят и с друго рекордно постижение – те са най-скъпите филми, създадени по книги. 8-те филма са с общ бюджет от около 1,2 млрд. долара.

“Хобит”

Вдъхновен от невероятния успех на филмите за “Властелинът на пръстените“, Питър Джаксън решава да се завърне в Средната земя и да съживи на голям екран друг шедьовър на Толкин – “Хобит“.

"Хобит"

Бюджетът на трилогията се нарежда на 2-ро място сред най-скъпите екранизации по книги – 623 млн. долара. Нека не забравяме, че немалка част от тази сума отива за компютърни ефекти, които да пресъздадат максимално колоритно и увлекателно вселената от книгите.

“Хрониките на Нарния”

Хрониките на Нарния” са още един вълшебен свят, изпълнен с чудни и магични създания. Този път родени от въображението на северноирландския писател К. С. Луис. Четири от тях стигат до киноекранизации, като общата стойност за филмите е 560 млн. долара.

"Хрониките на Нарния"

Първият филм от поредицата се оказва невероятен боксофис успех, но другите не повтарят фурора, който той предизвиква. Затова и екранизирането на поредицата на Луис е замразено, въпреки че се появиха слухове, че историята ще бъде адаптирана за стрийминг платформата Netflix.

“Игрите на глада”

Сюзан Колинс е писателката, която успява да пресъздаде ужаса на една жестока антиутопия така, че книгите ѝ да допаднат и да са увлекателни дори и за младата тийнейджърска аудитория. Филмите по “Игрите на глада” също се превръщат в свръхуспешен франчайз, не само заради напрегнатия сюжет, но и заради солидния бюджет от 495 млн. долара.

"Игрите на глада"

И понеже няма нищо по-хубаво от това успехът да бъде повторен и потретен, догодина излиза книга, която ще разкаже малко повече за миналото на родината на Катнис Евръдийн, преди жестоките „игри на глада” да бъдат наложени над народа ѝ.

“Здрач”

Поредицата “Здрач” може да не носи същите послания, както “Игрите на глада“, но се оказва също толкова хитов и не много по-евтин за екранизиране.

"Здрач"

5-те филма гълтат общо 385 млн. долара, като немалка част от тази сума отново отива за специални ефекти и по-точно за компютърно генерираните вълци, в какъвто се превръща и един от главните герои – Джейкъб.

“Властелинът на пръстените”

След това се нарежда поредицата “Властелинът на пръстените” и зрелищните филми по романите на Толкин, в които не е пестено от специални ефекти. А всъщност бюджетът на трилогията не е чак толкова голям (като се има предвид по-горните екранизации) – 281 млн. долара за трите филма.

"Властелинът на пръстените"

Желанието на продуцентите да влагат невероятни суми във филмови адаптации не е никак чудно. Някои от най-популярните и обичани филми с високи боксофиси се основават именно на книжни оригинали.

Те многократно връщат вложените в тях колосални средства и примамват публиката си. Всички сме привлечени не само от увлекателните сюжети, вече познати от романите, но и със специалните ефекти и цели вселени, генерирани благодарение на чудесата на технологиите.

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Vivacom, Bulsatcom, TiVi.BG, Neterra TV, СКАТ и bgtime.tv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *