Спираща дъха библиотека отвори врати в Китай

Спираща дъха библиотека отвори врати в Китай. MMTV Interior of 'The Eye of Binhai' Chinese library in Tianjin

„Окото на Бинхай“ е рай не само за страстните читатели

Футуристична библиотека е новата атракция в китайския град Тиенджин. Мястото впечатлява със семпъл, но внушителен дизайн и огромен брой книги.

mmtv-chinese-library-2.jpg

Библиотеката носи името „Окото на Бинхай“ и е кръстена на културният окръг Бинхай, където се намира сградата, и огромната сферична аудитория в центъра й. Над нея се намира отвор към вътрешността, откъдето се вижда горния етаж. Нивата на „Окото“ са общо пет.

mmtv-chinese-library-5.jpg

Освен площта за четене и аудиторията, на първия етаж са разположени допълнителни читални и салони. В тях посетителите могат просто да се насладят на обстановката с чаша чай в ръка. Останалите етажи са заети от офиси, компютърни и заседателни зали.

mmtv-chinese-library-3.jpg

Благородно завиждаме на щастливците, които работят там. На такова място се съмняваме до колко ще можем да се съсредоточим за четене, но е сигурно, че ще се насладим на гледка, която не се вижда всеки ден.

Част от стените са пречупени под вълнисти линии. Всички те са изцяло съставени от рафтове с книги, а в междинните секции има лаундж места за четене и отдих. „Окото на Бинхай“ заема цели 34 хил. кв. м площ и приютява 1.2 млн. издания.

mmtv-chinese-library-4.jpg

Страхотната архитектура е дело на холандската компания MVRDV, която е известна със своите иновативни и функционални проекти. Сред тях са огромна цветна търговска зала и мащабно стълбище в Ротердам, Небесната градина в Суел и какви ли още не проекти, от които ни се приисква да си хванем следващия полет.

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Bulsatcom Fusion, TiVi.BG и Neterra TV.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *