Поетична аптека – стихове вместо лекарства

Дебора Алма - стихове за спешни случаи

Поетична аптека - стихове вместо лекарства

Дебора Алма. Това е името на жената, която предписва стихове, а не хапчета на своите “пациенти”. Poetry Pharmacy е уникално по рода си място и се намира в Шропшир, Англия. Повечето хора, които го посещават, търсят лек срещу стрес и напрежение.

Поет за спешни случаи

Самата Дебора е поетеса и подрежда книгите в магазина си според “настроението”. Тя вярва, че чрез стихове може да помогне за облекчаване на различни емоционални неразположения и стрес. Дебора провежда и специални работилници и “поетични консултации”, в които кани своите клиенти в специална зала, задава им въпроси и според отговорите им – “предписва” внимателно подбрано стихотворение.

Дебора Алма - поет за спешни случаи

“Когато ме попитат дали това е умение, аз отговарям, че може би е… И това е уцелването на правилното стихотворение, което да въздейства на точния човек. А това става след внимателен разговор с него.“

Интересното е, че когато даде стихове на някого, то става много лично за него. Доста хора слагат произведението на място в дома, което виждат по няколко пъти дневно. По този начин, прочитайки го, то действа успокояващо и също така повдига настроението.

Дебора Алма - поет за спешни случаи

“Работя с хора с деменция и виждам с очите си как поезията може да промени мисленето и настроението им.“

Аптеката даже има и линейка, с която Дебора оказва помощ на хората. Тя убедително твърди, че поезията може да промени тотално настроението им.

“Тя може да бъде разковничето за решаване на редица проблеми, може да служи като молитва или проклятие, може да бъде и любовно писмо.”

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Vivacom, Bulsatcom, TiVi.BG, Neterra TV, СКАТ, NET 1 и bgtime.tv.