Колко често избирате градския транспорт пред автомобила си

Да се взима пример от австрийците

Колко често избирате градския транспорт пред автомобила си

Колко често избирате да отидете на работа с градски транспорт вместо с кола? Или по-скоро да попитам кога за последно използвахте метро или автобус? Сигурна съм, че повечето от вас не биха се лишили от собствения си комфорт, за да се возят в автобус 72, например. Затова смятам, че трябва да взимаме пример от другите държави, които са светлинни години пред нас.

Австрийците са го измислили

Ако изберете градски транспорт, каране на колело или разходка пеша из Виена, можете да спечелите много повече от чист въздух и спорт на открито. Австрийската столица пуска мобилно приложение, с което ще следи как жителите на града се придвижват. То ще награждава пътуванията без кола с безплатни билети за концерт или музей.

Колко често избирате градския транспорт пред автомобила сиОбщо 1000 потребители ще участват в теста на приложението. Ако шестмесечният тест е успешен, се очаква мобилното приложение да бъде представено на широката публика през есента. То работи чрез система за проследяване. Тя разпознава използвания начин на транспорт и изчислява спестяванията на CO2, ако се избере алтернативен транспорт на автомобила.

“Бихме искали да възнаградим намаляването на CO2 в градска среда с културно изживяване.”

Това заяви членът на общинския съвет на Виена Питър Ханке на пресконференция по време на представянето на новото приложение. То позволява на потребителите да събират бонус точки винаги, когато пътуват без автомобили.

Собствениците на смартфони получават по една точка на всеки спестени 20 килограма CO2. Количество, което всеки един жител би постигнал, ако се придвижва без кола в рамките на града в период от две седмици. Точките могат да се заменят срещу безплатни билети в четири културни институции.

Виена със своите 1,8 милиона жители е известна с ефективния си обществен транспорт, при който годишната карта за градски транспорт струва само по едно евро на ден. Това е и причината все повече виенчани да предпочитат трамвая пред колата.

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Vivacom, Bulsatcom, TiVi.BG, Neterra TV, СКАТ, NET 1 и bgtime.tv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *