По-вкусно е, когато ядем с ръце

А вие обичате ли да хапвате с ръце?

По-вкусно е, когато ядем с ръце | MMTV Online...

Сигурна съм, че често ви се случва… и да, наистина е по-сладко! Храната е по-вкусна, когато ядем с ръце. Но това може ли да ни накара да консумираме повече от нея?

Контактът с ръцете засилва сензорното възприятие на мозъка още преди храната да попадне в устата. Това обаче се отнася само за хора, които обикновено се ограничават в яденето. Ако не правят това, храната не им е по-вкусна, когато я докосват с ръце.

По-вкусно е, когато ядем с ръцеУниверситетът “Стивънс” в Ню Йорк е доказал това в хода на експерименти. Половината от участниците са приемали храната с коктейлни пръчици, а останалите са я консумирали с пръсти. Ефектът е интересен.

Двете групи не обработват информацията по един и същи начин. При хората, които редовно контролират приема на храна, докосването с ръце засилва сензорната реакция. Така храната става по-желана и по-вкусна.

Предишни изследвания, търсещи причината за това защо хората преяждат, са открили, че онези, които прекаляват с нежелана храна, може би имат пропуски в частта от мозъка, отговорна за самоконтрола.

Канадски изследователи откриват, че когато частта от мозъка, участваща в силата на волята, известна като дорсолатерален префронтален кортекс, затихне, това води до по-силно желание у хората за консумацията на калорични храни.

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Vivacom, Bulsatcom, TiVi.BG, Neterra TV, СКАТ, NET 1 и bgtime.tv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *