Преди да бъдат известни | Теодосий Спасов

Честит рожден ден на Теодосий Спасов

Теодосий Спасов първи започва да свири джаз на кавал.

Все още под въздействието на Националния празник на България 3-ти март, днес избрах да представя в поредицата “Преди да бъдат известни” един български виртуоз – Теодосий Спасов Йорданов.

Добре познат на всички като български музикант и виртуозен изпълнител на кавал. Теодосий Спасов първи започва да свири джаз на кавал, а смесването на народна музика с елементи от джаз и класика са в основата на почти всичките му авторски пиеси.

Теодосий Спасов е роден на 4 март 1961 година в Исперих. Започва да свири на кавал в Котелското музикално училище. Завършва Академия за музикално и танцово изкуство в град Пловдив със специалностите „Ръководство на народни състави“ и инструментален факултет – кавал.

Траен почерк в музиката

Теодосий Спасов разработва свой собствен, уникален стил на свирене. Неговите изпълнения са необикновен синтез между традиционен фолклор, джаз, класическа музика.

В последните години пише музика за симфоничен оркестър и кавал. Свири с фолклорни състави, с именити български и чужди музиканти, между които Димитър Лавчев, Милчо Левиев, Анатолий Вапиров, Петър Ралчев, Стоян Янкулов-Стунджи, Влатко Стефановски и много други.

През 1995 г. списание „Нюзуик“ го нарежда между най-талантливите музиканти от Източна Европа. В рубриката „най-доброто от Изтока“ е отбелязано: „Спасов създава нов музикален жанр.

Освен концертните си изяви, участва в записи за филми, театрални спектакли. Теодосий Спасов има много отличия и награди, между които наградата на Международната академия за изкуства в Париж (1996), „Музикант на годината“ (1997) и (2002), Статуетката на Аполон Токсофорос, за дългогодишното му ярко присъствие в българския музикален живот и успехите му на световните сцени (2001).

Има издадени над 20 компактдиска със солови изпълнения и с различни музикални формации. През 1994 година името му е включено в Световната енциклопедия по музика, издадена в Лондон.

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Vivacom, Bulsatcom, TiVi.BG, Neterra TV, СКАТ, NET 1 и bgtime.tv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *