Как празнуват Нова година по света

А вие къде ще посрещнете 2020 година?

Как празнуват Нова година по света

Коледа вече мина, а с нея и вълненията около подаръците, украсата и разбира се, така познатото преяждане с пуфтене. Сега идва ред на еуфорията около Нова година. Новогодишните традиции са свързани най-вече с луд купон, препиване, заря и спане до късно на следващия ден. Така е у нас… но извън пределите на нашата страна новогодишната нощ е наистина вълшебна. Вижте как празнуват Нова година по света.

Италия

Площадът Сан Марко във Венеция

Ах, тези италианци. Венеция има една от най-красивите традиции в новогодишната нощ. Определено се замислям защо още не съм празнувала Нова година там. В полунощ на площада пред базиликата „Сан Марко” се събират повече от 70 000 души, за да си разменят страстни целувки, независимо дали са познати или не.

Република Южна Африка

Йоханесбурд, РЮА

За да започнат годината истински на чисто, живущите в Йоханесбург изхвърлят стари мебели през прозорците си в навечерието на Нова година. Някои хора дори събират ненужни мебели през месеците преди декември, за да има какво да изхвърлят по време на празника. Традицията е започнала в началото на 90-те години и никога не е минавала без ранени пешеходци и пътни инциденти.

Испания

Традиции в Испания

Испанците имат особен начин за посрещане на Нова година. В секундите преди полунощ е прието да напълните устата си с 12 гроздови зърна – по едно за всеки удар на камбаните в дванадесет часа. За всяко изядено зрънце грозде си намисляте по едно желание за новата година.

Турция

Традиции в Турция

В България много хора спазват традицията да носят червено бельо в новогодишната вечер. Оказва се, че обичаят идва от съседна Турция. В Средновековието се е вярвало, че червеното е символ на злото и дявола, но не и на Нова година. Оттогава датира и тази традиция на територията на Османската империя. Вярва се, че червеното бельо, облечено в последния ден на новата година, носи късмет и просперитет.

Румъния

Румъния - традиции за Нова година

Съседите ни в Румъния пък имат стар и доста странен обичай, при който фермери и собственици на животни се опитват да разговарят с тях в новогодишната вечер. Вярва се, че ако животновъдът чуе какво има да му казва животното, всички в дома ще се радват на късмет и здраве през годината.

Дали ще изхрърляте диван през прозореца, облечени в секси червено бело, докато си говорите с кучето е ваш избор. Все пак ви съветвам да си изберете една традиция. Като най-добре да заложите на сигурното, т.е. сложете си новите дрехи (не се ядосвайте ако са ви малко тесни след Коледа) и се забавлявайте. Посрещнете Нова година с усмивка и любимите си хора.

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Vivacom, Bulsatcom, TiVi.BG, Neterra TV, СКАТ и bgtime.tv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *