Любимите ни храни, кръстени на реални личности

А вие обичате ли пица „Маргарита”?!

Любимите ни храни, кръстени на реални личности

Знаете ли, че много храни, с които отдавна сме свикнали и които пишем с малка буква, всъщност са имена на реални личности?

Заслугата на тези личности обикновено не е, че те самите са измислили нещо. По-скоро са били достатъчно известни и влиятелни в своето време. Така като комплимент получават кръстена на свое име храна. Те остават в историята по този необичаен начин. Ето няколко храни, които сме опитвали и харесваме и които са кръстени на реални личности.

Мелба

 Нели Мелба | Любимите ни храни, кръстени на реални личностиКласическият вариант е с праскови и носи името на певицата Нели Мелба. Измислен е през далечната 1890 г. от Огюст Ескофие – френският главен готвач на хотел “Савой” в Лондон. Именно там певицата отсядала по време на гастролите си. Легендата разказва, че Нели Мелба поканила прочутия готвач на един от спектаклите си в Ковънт Гардън. Тя се появила на сцената в красива лодка във формата на лебед. На следващата вечер Ескофие поднесъл на певицата десерт от ванилов сладолед и праскови, сервирани в лебед, направен от лед.

Пица “Маргарита”

кралица Маргарита | Любимите ни храни, кръстени на реални личности Според легендата, когато кралица Маргарита посетила Неапол през 1889 г., един от най-известните пицари в града – Рафаело Еспозито, направил за нея пица с босилек, моцарела и домати, за да изобрази цветовете на италианското знаме. Кралицата толкова харесала пицата, че името й останало завинаги свързано с нея.

Торта “Павлова”

руска балерина Анна ПавловаТози десерт с целувки и плодове е създаден през 20-те години на миналия век в Австралия или Нова Зеландия, където прочутата руска балерина Анна Павлова била на турне. По онова време казвали, че десертът е “лек като Павлова”.

Сандвич

граф СандвичА сандвичът си има дори и рожден ден. На 3 ноември 1762 г. граф Сандвич бил така затънал в игра на покер, че изобщо не можел да напусне игралната маса и да се яви на вечеря. Ето защо той помолил слугата си да му донесе парче месо между две филии хляб, за да не пипа месото и да не изцапа картите. Така се родил сандвичът.

Салата “Цезар”

ресторантът на италианеца Цезар Кардини | Любимите ни храни, кръстени на реални личностиНа 4 юли 1942 г. ресторантът на италианеца Цезар Кардини в Тихуана бил пълен с празнуващи и продуктите за салата в кухнята свършвали застрашително бързо. Ето защо маестрото сам се захванал да прави салата и с наличните продукти изобретил онова, което и до днес познаваме като салата “Цезар”. Ресторантът в Тихуана съществува и до ден днешен и разбира се, претендира, че пази най-оригиналната рецепта.

Коя е вашата любима храна?!

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Vivacom, Bulsatcom, TiVi.BG, Neterra TV, СКАТ, NET 1 и bgtime.tv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *