Книжен червей – пътуващата библиотека

А вие обичате ли да четете книги?

"Книжен червей"

Индия… ако веднъж посетите тази невероятна страна никога няма да забравите това преживяване, повярвайте! Индия остава в кръвта завинаги. Дали защото търсенето на духовното все повече ни е нужно. Дали защото ритъмът на Индия е много по-човешки от нашия. Това да настъпиш питон на улицата, е нещо нормално, или да гледаш кино на покрива на съседната сграда, е истинско приключение.

Винаги съм обожавла да чета и така попаднах на тази прекрасна новина – за книги. Ще ви представя пътуваща библиотека за читатели и хора, ненаситни на знания. Индийците действително цял живот учат и са може би измежду малкото народи, осъзнали, че мъдростта не идва с богатството, а със себепознанието.

Книжен червей“Книжен червей”

Павилионът „книжен червей“, който виждате на снимките, далеч не е класическа библиотека. Проектирана от архитектурната фирма Nudes, тази мобилна структура се простира на дължина 120 метра и е широка 40 метра.

Тя предлага на читателя пътешествие из криволичещ тунел за книги между дървени рафтове, чиято раздвижена архитектура напомня вълните. Книгите се съхраняват там в множество отделения, които читателят може да използва и като място за сядане.

Книжен червейСъздадена като мобилна, тази фантастична библиотека има амбицията да се движи из Африка, на юг от Сахара и из Южна Азия. Целта е да предложи достъп до книгите и знанията за хората в райони, където населението е зле образовано или неграмотно. Сега библиотеката е инсталирана в градините на музея CSMVS в Мумбай, но по-късно ще започне своето “турне” из цяла Индия.

Създателите

А ако се чудите кои са създателите, то архитектурната фирма Nudes се управлява от Нуру Карим – основател и магистър в областта на архитектурата и урбанизма от Архитектурната асоциация (AADRL) в Лондон през 2006 г. Неговата бакалавърска подготовка включва пътувания и обучение в метрополията на Мумбай (KRVIA – златен медалист) и Монреал (McGill University).

Книжен червейТой е работил за Zaha Hadid Architects през 2005 г. по множество институционални проекти както в етапи на състезания/схематичен дизайн, така и в етапи на проектиране. Наскоро Карим спечели и World Architecture Community Award в категорията „дизайн“. Нуру Карим също е говорител на TEDx 2019 и представя свои творби и изследвания на национални и международни платформи.

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Vivacom, Bulsatcom, TiVi.BG, Neterra TV, СКАТ и bgtime.tv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *