$5,25 милиона за 30 секунди реклама на Super Bowl 2019

$5,25 милиона за 30 секунди реклама - Super Bowl 2019 | MMTV

Телевизионното излъчване на Super Bowl (финала по американски футбол) традиционно включва най-добрите и скъпи телевизионни реклами в света

Този феномен е в резултат на изключително високата гледаемост и широката демографска аудитория.

Всяка година пред малкият екран се събират над 100 милиона зрители. Super Bowl 2015 г. държи рекорда за телевизионното излъчване с най-голяма гледаемост в САЩ – 114,4 милиона зрители. Това и до сега остава като предаването с най-висок телевизионен рейтинг в историята на САЩ. При тези обстоятелства не е изненада, че рекламодателите искат да използват точно това време за повишаване на осведомеността на публиката относно своите продукти и услуги.

От години рекламните блокове на Super Bowl са се превърнали в своеобразен културен феномен наред със самата игра. Според национално проучване много от зрители гледат играта само, за да видят рекламите.

Рекламите на Super Bowl са станали иконични и добре познати заради тяхното кинематографско качество, непредсказуемост, сюрреалистичен хумор и използването на специални ефекти. По този начин те могат да получат допълнителни излъчвания в различни предавания, новинарски емиси и интернет пространството. Крайната цел и най-добър вариант на подобна реклама е да се превърне във „вайръл” видео. Подобен ярък пример бе реклама на Budweiser от 1999-2002 г. чийто израз „Wassaааp…” се превърна в културен феномен и бе използван в редица филми през годините.

Много от големите марки, включително Budweiser, Coca-Cola, Doritos, GoDaddy и Master Lock, са известни с многократните си изяви по време на рекламните паузи на Супербоул. В техните реклами често се появяват и знаменитости, което добавя още към стойността на рекламата.

Самото излъчване на реклама по време на Супербоул носи със себе си и определена тежест поставяйки фирмата рекламодател сред лидерите на пазара. За това не е изненада, че цените на рекламно време са най-високи точно тогава.

Благодарение на огромната аудитория цените на излъчваните реклами на Super Bowl, растат с всяка изминала година

За сравнение: 30 секунди рекламен спот за Super Bowl (1967 г.) гледан от над 50 милиона зрители е струвал 37 500 долара. Тази година 30 секунди рекламен спот достигна главозамайващата сума от 5,25 милиона долара, с което става рекордьор по най-скъпо рекламно време в телевизионната история. Ако разбием сумата това означава, че една секунда рекламно време е струвало 175 000 долара. Съдейки по предишни години, когато излъчването на Super Bowl е съдържало над 50 рекламни спота може спокойно да заявим, че от CBS са „заработили” над 250 милиона долара снощи.

В интернет има хиляди видеа с най-хубавите, най-добрите, най-смешните и т.н реклами на Super Bowl през годините, които трупат милиони гледания и харесвания. Вижте някои от най-интересните реклами за тази година:

Bud Light – Game of Thrones

Stella Artois – Carrie Bradshaw and The Dude

NFL — 100 years

Pampers — Stinky Booty Duty – John Legend

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Vivacom, Bulsatcom, TiVi.BG, Neterra TV и СКАТ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *