Ватикана разкрива колекцията си от графики

Тайните измерения на изкуството

Ватикана разкрива колекцията си от графики | MMTV

Това е не просто изложба, а пренасяне в тайните измерения на изкуството. Добре дошли във Ватикана. До края на месеца в пространството на колонадата на Бернини на територията на крилото на Карл Велики се провежда уникална изложба.

Колекцията разкрива 150 графични произведения на известни художници от XIX – XX век. Изложбата във Ватикана представя творбите на Марк Шагал, Хуан Миро, Анри Матис, Едвард Мунк – всички от богатата колекция на Ватикана.

Преди това събитие единствено и само специалисти са имали достъп до тези шедьоври. Според кураторката на изложбата Франческа Босчети, графичните творби изискват специални условия за съхранение.

“Тези съкровища обичат тъмнината, както и определено ниво на температура и влажност. Ето защо изложбата във Ватикана е наистина уникално събитие. След приключването на експозицията всички графични творби ще бъдат върнати за съхранение.”

Ватиканските музеи представляват комплекс от 54 исторически зали и галерии, разположени на територията на държавата Ватикана. Колекциите от произведения на изкуството са събрани от римските папи и съдържат произведения на изкуството на класически майстори, включително произведения от Ренесанса.

Музеите са основани от папа Юлий II в началото на XVI век. По-специално, маршрутът през съкровищата на Ватикана включва Сикстинската капела – със стенописи по таваните, които са дело на Микеланджело, както и стаи, украсени от Рафаело. Общо в колекцията на папската резиденция има около четири хиляди принта, гравюри, рисунки и фотографии.

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Vivacom, Bulsatcom, TiVi.BG, Neterra TV, СКАТ, NET 1 и bgtime.tv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *