От Америка до Аржентина и бизнес за милиони

История за онези хора с големите идеи и сърца

От Америка до Аржентина и бизнес за милиони

Днес ще ви разкажа за един бранд, който е колкото обичан, толкова и критикуван. Ражда се през 2006 г., след като създателят му – американецът Блейк Микоски, се връща от пътуване до Аржентина, решен да направи нещо за милиони бедни деца по света. Тогава той е на 30 години.

Идеята

Но ако си мислите, че младият тексасец е бил в Аржентина във връзка с някаква кауза, лъжете се. Той отива там, за да се научи да играе поло. Дотогава се занимава с различни бизнеси в Калифорния, познат е на американците и от телевизионния риалити формат The Amazing Race. В Аржентина Блейк се запознава с няколко жени, които обикалят страната и раздават обувки на бедните деца. Именно така му хрумва идеята.

„Това ми повлия драматично. Да, знаех, че бедните деца по света са често боси, но сега за пръв път видях реалните ефекти от това: мехурите, раните, инфекциите.“

В основата на „Shoes For A Better Tomorrow”, съкратено впоследствие на „TOMS”, от Tomorrow, е принципът „One for one“. Накратко, след всеки закупен от клиент чифт обувки „TOMS” бедно дете или изобщо човек в нужда получава чисто нов чифт обувки за себе си. Така Блейк помага на милиони по света. До 2012 г. компанията е дарила повече от 2 млн. чифта обувки, година по-късно броят им надхвърля 10 млн., което говори доста красноречиво за темповете.

Помощ за милиони по света

Сред страните, където “TOMS” дарява, са Аржентина, Етиопия, Гватемала, Хаити, Мексико, Руанда, Южна Африка, САЩ и др. (над 70 са). Днес “TOMS” продават в цял свят, включително и в България.

Най-емблематичният и разпознаваем модел на „TOMS” са еспадрилите. Те са вдъхновени от характерните аржентински обувки „alpargata”. Освен обувки (включително и зимни модели) за мъже, жени и деца брандът предлага още очила, чанти, тениски, аксесоари и кафе. И тук го има моментът на благотворителност, социална ангажираност и корпоративна отговорност.

американецът Блейк МикоскиНапример съгласно програма от 2011 г. при продаден на клиент чифт очила човек някъде по света получава преглед, очила с рецепта и медицинско лечение за подобряване на зрението. През 2015 г. колекцията чанти на марката е посветена на бременните жени. До 2016 г. „TOMS” подпомага 25 хил. жени, за да получат условия за безопасно раждане. Всяка кампания е съгласувана с местни организации и фондации.

Книгата „Start Something That Matters“

През 2011 г. Микоски издава книгата си „Start Something That Matters“, в която развива идеята за социалното предприемачество и разказва за своя опит. Факт е, че този бизнес модел се прилага и от други след TOMS”. Освен това около бранда се е сформирала цяла армия от доброволци и последователи, има основан и фонд.

американецът Блейк МикоскиБезспорно елементът на благотворителност е работещ за западните общества, а според някои в конкретния случай той е нищо повече от успешна PR и маркетинг стратегия. От друга страна, както добре знаем, няма ненаказано добро. Което и да изберем за себе си, ако изобщо тук има някаква необходимост от подобен избор, няма как да не признаем, че еспадрилите „TOMS” не са просто красиви обувки.

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Vivacom, Bulsatcom, TiVi.BG, Neterra TV, СКАТ, NET 1 и bgtime.tv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *