На 95 години почина легендата на Marvel Comics Stan Lee

На 95 години почина легендата на Marvel Comics Stan Lee | MMTV

Превърналият се в икона сред феновете си писател, редактор и издател е отговорен за най-емблематичните герои на Marvel Comics

Легенда на Marvel Comics Stan Lee почина на 95 годишна възраст след редица скорошни здравословни проблеми. Дъщерята на Лий, Дж. К. Лий, сподели пред TMZ, че баща ѝ е бил откаран в медицинския център “Сидърс-Синай” рано сутринта в понеделник 12 ноември където по-късо е починал в болницата.

Лий е роден с името Стенли Мартин Лийбер на 28 декември 1922г. в Ню Йорк. Това е и градът, който в се случват много от приключенията на героите родени в света на Марвел. Лий използва творческият си талант дори по време на военната си служба. Той влиза в американската армия през 1942г. Там работи в отдела за обучение на филмовите сигнали, където пише ръководства, инструкции и сценарии за тренировъчни филми като дори рисува анимации и плакати.

Стан завършва военната си служба през 1945г. След това той се завръща в по-ранната си кариера – да пише истории в различни жанрове за Atlas Comics. Именно това издателство през 1961г. се превръща в Марвел Комикс. Същата година Лий и неговият сътрудник Джак Кърби създават “първото семейство” на МарвелФантастичната четворка (Fantastic Four). През следващите години Лий и Кърби създават много от героите, които по-късно ще станат звезди на Marvel Cinematic Universe. Сред тях са образите на Black Panther, Spider-Man, X-Men, Mighty Thor, Iron Man, Fantastic Four, Incredible Hulk, Daredevil, Captain America и Ant-Man.

Превърналият се в икона сред феновете си писател, редактор и издател е отговорен за най-емблематичните герои на Marvel Comics

С упорит труд и чрез сътрудничество с хора като Джак Кърби, Стив Дицко и други, Лий катапултира Marvel от едно малко начинание в издателство номер 1 в света, а по-късно и в мултимедиен гигант

През 2009г. The Walt Disney Co. купува “Marvel Entertainment” за 4 млрд. долара. С това те добиват и повечето от най-печелившите филми за супер герои за всички времена. Списъка към момента води Avengers: Infinity War с постъпления от над 2 милиарда долара.

В интервю пред Chicago Tribune през 2014г. Стан споделя:

“Мислех си, че това, което правя не беше много важно. Хората строят мостове правят важни медицински изследвания, а аз пишех истории за измислени хора, които правят необикновени, луди неща и носят странни костюми. Но предполагам, че съм разбрал, че развлеченията не могат лесно да бъдат отхвърлени.”

Славата и влиянието на Лий като лице на Марвел остана константа дори в последните години на живота му.

Персонажите създадени от Лий, и историите, които той разказва са изиграли формираща роля в живота на няколко поколения фенове на комикси и ще продължат да го правят още много години напред. Легендата на Марвел Комикс ще липсва много на неговите приятели, семейство и легионите отдадени фенове.

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Vivacom, Bulsatcom, TiVi.BG и Neterra TV.