Нещо повече от апартамент – домът на Coco Chanel

Дом изпълнен с предмети, история и много тайни

Нещо повече от апартамент – домът на Coco Chanel

Ул. „Камбон“ 31, Париж… адрес с много история, а и сигурна съм – с много тайни. Именно там се намира един необикновен апартамент с необикновен собственик – Coco Chanel.

Жилището и до днес съществува във вида, в който го е оставила неговата притежателка. Coco Chanel обичала да твори, заобиколена от красота и от малките символични предмети, които за нея имали огромно значение. Тя била ужасно суеверна и из цялото жилище и до днес има житни класове, фигурки на лъвове, символи на числото пет и други, важни за нея знаци.

Историята разказва, че в този апартамент Coco Chanel работела, приемала гости, давала интервюта, тук се правели ревютата на модна къща Chanel. Самата Coco до края на живота си нощувала в хотел „Риц“. Благодарение на усилията на самия Карл Лагерфелд в момента апартаментът ѝ е част от модна къща Chanel. Тя пази спомена за своята основателка и разказва за великата Мадмоазел повече от всяка книга.

Предмети с история

Прочутите огледални стълби. Тайната им е, че когато Coco Chanel сядала на тях, можела да гледа ревютата на модната си къща без гостите в салона да я виждат. За целта тя трябвало да седне точно на петото стъпало – 5 било любимото ѝ число, белязало цялото ѝ творчество.

Прочутите огледални стълбиПолилеят бил изработен през 1920 година по поръчка на самата Coco. В него има зашифровани всички важни за нея символи – числото 5, буквата “G“ – от рожденото й име Габриел – и двойното „С“, което е емблема на Chanel и до ден днешен.

Знаменитият диван, също купен от Chanel през 1920 година. За онова време това била скандално различна мебел. Първо диванът бил огромен за тогавашните стандарти. Освен това никой не правел мебели в толкова светли цветове, защото нямало как да се почистват.

Лъвовете – защитници, които са и зодиакалният знак на Chanel, са навсякъде. Те и до днес присъстват като символи в бижутата на модната къща.

Нещо повече от апартамент – домът на Coco ChanelCoco събирала книги и паравани. Тя нямала възможност да се образова добре като дете и цял живот се опитвала да навакса, като четяла много и намирала в книгите вдъхновение за работата си.

Иконата върху библиотеката останала на Coco Chanel за спомен от връзката ѝ с Игор Стравински. Това била единствената ценна вещ, която той успял да изнесе при бягството си от Русия. Стравински я подарил с благодарност на Coco, а тя я запазила до края на живота си.

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Vivacom, Bulsatcom, TiVi.BG, Neterra TV, СКАТ, NET 1 и bgtime.tv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *