Преди да бъдат известни | Johnny Cash

Човекът в черно

Преди да бъдат известни | Johnny Cash

В поредицата на телевизия ММ “Преди да бъдат известни“ днес ще представя една от най-емблематичните фигури на кънтри музиката – Johnny Cash. На този ден през 1932 година в Кингсленд, САЩ се ражда звезда, която оставя траен отпечатък върху световната музикална култура.

John R. Cash, известен като Johnny Cash е американски певец, автор на песни и писател, носител на няколко награди „Грами“.

Преди да бъдат известни | Johnny CashJohnny е от кралски шотландски произход. Но като малък мисли, че е с ирландски и индиански корени. Дори когато разбира, че няма индиански произход, състраданието и любовта му към индианците не намаляват. Родителите му Рей и Кари Кеш го кръщават J.R., тъй като не постигат съгласие за името му. Той е едно от седемте деца в семейството.

Преди да бъде известен

На 5 години Johnny Cash работи на памуковите плантации със семейството си. Те винаги пеели по време на работа. Семейната им ферма веднъж се наводнява, което по-късно го вдъхновява да напише песента “Five Feet High and Rising”.

Отношенията в семейството му по време на „Голямата депресия“ в САЩ го вдъхновяват за много от неговите песни.

Ранните спомени на Cash, свързани с музиката, са най-вече за госпъл музиката и радиото. Майка му и негов приятел го учат да свири на китара. Започва да пише песни още като малък. В гимназията пее госпъл песни по училищното радио. Голямо влияние върху него има и ирландската музика, която слуша по радиото.

Johnny и музиката

Преди всичко Johnny Cash е известен като емблематична фигура на кънтри музиката, някои от песните му навлизат и в други стилове, като рокабили, рокендрол, блус, фолк и госпъл.

Johnny Cash е известен със своя специфичен плътен глас, с характерния ритмичен звук на своята поддържаща група „Тенеси Трий“ и със своето тъмно облекло, на което дължи прозвището си „Човекът в черно“.

Голяма част от песните на Johnny Cash, особено тези от края на неговата кариера, отразяват темите за скръбта, моралните изпитания и изкуплението.

Някои от най-популярните му песни са „I Walk the Line“, „Folsom Prison Blues“, „Ring of Fire“, „Get Rhythm“ и „Man in Black“. Автор е и на хумористични песни, като „One Piece at a Time“ и „A Boy Named Sue“, както и на „Jackson“.

Johnny Cash е вярващ протестант, изследовател на Библията и автор на романа с християнско съдържание „Man In White“. Той издава и запис, в който рецитира цялото съдържание на Новия завет. На днешния ден, с усмивка на лице, си спомням за неповторимия Johnny Cash, а неговата музика ще озвучава деня ми.

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Vivacom, Bulsatcom, TiVi.BG, Neterra TV, СКАТ, NET 1 и bgtime.tv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *